logotype

Επιβεβαιώνεται η ωμότητα των Τούρκων το 1974

«Επιβεβαιώνεται η ωμότητα των Τούρκων το 1974»

Στους 73 ανέρχονται οι αγνοούμενοι Έλληνες αξιωματικοί και οπλίτες της κυπριακής τραγωδίας, δηλώνει ο Ελληνοκύπριος Εκπρόσωπος στην Επιτροπή για Αγνοούμενα Πρόσωπα, Ν. Νέστορος, ο οποίος θα ενημερώσει τους συγγενείς τους, στην Αθήνα, τις επόμενες ημέρες.

Διαβάστε περισσότερα: Επιβεβαιώνεται η ωμότητα των Τούρκων το 1974

Ερωτήσεις της Νάντιας Βαλαβάνη

Ερωτήσεις της Νάντιας Βαλαβάνη (Βουλευτής Β΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ ) στα μέλη της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων στις 4 Ιουνίου 2014.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Διαβάστε περισσότερα: Ερωτήσεις της Νάντιας Βαλαβάνη

O γολγοθάς ανεύρεσης και ταυτοποίησης οστών αγνοουμένων

Λευκωσία: Η ανεύρεση οστών, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοπρίων αγνοουμένων μέχρι την παράδοση στους συγγενείς τους, είναι ένα λεπτό, επίπονο και χρονοβόρο έργο, το οποίο από το 2006 έχει αναλάβει η Επιτροπή Αγνοούμενων Προσώπων - Committee on Missing Persons (CMP).

Διαβάστε περισσότερα: O γολγοθάς ανεύρεσης και ταυτοποίησης οστών αγνοουμένων

Εκδήλωση για τα γεγονότα της τραγωδίας του ’74

Συζήτηση για το πόρισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων για τον «Φάκελο της Κύπρου» πραγματοποίησε η Επαρχιακή Επιτροπή του ΑΚΕΛ Πάφου, σε μια κατάμεστη αίθουσα στον Πολυχώρο Πολιτισμού «Παλιά Ηλεκτρική». Υποδεχόμενος τους μετέχοντες στη συζήτηση και το πολυπληθές κοινό, ο Επαρχιακός Γραμματέας του κόμματος, Χάρης Κυριακίδης, ανέφερε πως 40 χρόνια μετά το μαύρο Ιούλη του 1974, εξακολουθεί να αποτελεί ιστορική ευθύνη και υποχρέωση, η εγρήγορση για αντιμετώπιση προσπαθειών παραχάραξης της ιστορίας και των γεγονότων που σημάδεψαν τον τόπο μας.

Διαβάστε περισσότερα: Εκδήλωση για τα γεγονότα της τραγωδίας του ’74

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 19.05.2014

Το Δ.Σ. και τα μέλη της «Πανελλήνιας Επιτροπής Γονέων και Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Κυπριακής Τραγωδίας»  με ιδιαίτερη ικανοποίηση δέχτηκαν την ιστορική  απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Ε.Δ.Α.Δ.), απόφαση καταδίκης της Τουρκίας και δικαίωσης της Κύπρου.

Διαβάστε περισσότερα: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 19.05.2014

Βρέθηκαν 1073 αγνοούμενοι, εξετάστηκαν 871 και παραδόθηκαν 491

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων μέχρι σήμερα έχουν εκταφεί λείψανα 1073 ατόμων, έγιναν ανθρωπολογικές εξετάσεις για 871 από αυτά τα λείψανα που έχουν εκταφεί, έχουν τελειώσει οι διαδικασίες, δηλαδή έχουν ταυτοποιηθεί με την μέθοδο του DNA και παραδόθηκαν στους συγγενείς τους τα λείψανα 491 ατόμων, που αφορούν 305 Ε/κ αγνοούμενους και 61 Ε/κ γνωστούς πεσόντες, 123 Τ/κ αγνοούμενους και δυο Τ/κ πεσόντες.

Τα στοιχεία δόθηκαν σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη από τον Πρόεδρο της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Νίκος Σεργίδης κατά την έναρξη του 29ου Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων 40 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή.

Ο κ. Σεργίδης τόνισε πως είναι απαραίτητο να πεισθούν εκείνοι που κατέχουν και γνωρίζουν στοιχεία για αγνοούμενους να τα γνωστοποιήσουν στην ΔΕΑ, ιδιαίτερα τα στοιχεία και πληροφορίες που υπάρχουν σε επίσημα αρχεία που μέχρι σήμερα δυστυχώς δεν διαβιβάστηκαν στην ΔΕΑ.

“Είναι περισσότερο από βέβαιο και εξακριβωμένο ότι ο τουρκικός στρατός έχει πάρα πολλά στοιχεία που αφορούν ανθρώπους δικούς μας που αγνοούνται, δηλαδή πού τους συνέλαβαν, ανθρώπους που βρήκαν νεκρούς και τους έθαψαν, αυτά τα πράγματα, δυστυχώς, 40 χρόνια μετά, η Τουρκία, δεν τα έχουν δώσει στην ΔΕΑ ή έστω στον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό ή όπου αλλού οι ίδιοι νομίζουν ώστε να διακριβωθεί η τύχη αυτών των ανθρώπων”, είπε ο κ. Σεργίδης.

Αναφέρθηκε, επίσης, στο γεγονός πως δέκα χρόνια μετά την επαναλειτουργία της ΔΕΑ, δυστυχώς οι εργασίες της περιορίζονται μόνο σε εκταφές και προκαλεί απογοήτευση και ανησυχία το ότι η ΔΕΑ δεν μπόρεσε μέχρι σήμερα να αρχίσει την ουσιαστική εξατομικευμένη διερεύνηση κάτι που αποτελεί σοβαρή αδυναμία.

Πηγή: greekreporter.gr

Ζωντανοί ή νεκροί; Αγνοούμενοι στην Ελλάδα, ζουν την ζωή τους στην Τουρκία;

O στρατηγός Μηλιορίτσας το 1991 είχε το βαθμό του συνταγματάρχη. Mε το «κάλυμμα» μιας άλλης, απόρρητης ιδιότητας, «χτένιζε» μυστικές φυλακές, κρυφά στρατόπεδα και στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Τουρκία, αφού οι πληροφορίες είχαν πυκνώσει για «ένα μικρό αριθμό αιχμαλώτων – αγνοούμενων από την εποχή του Αττίλα, που κρατούνταν σε φυλακές της γειτονικής χώρας». O αποτελεσματικός αξιωματικός, ειδικευμένος στη μυστική δράση, κατάφερε να οργανώσει δίκτυο πληροφοριοδοτών και η προσέγγιση στον αρχιφύλακα στα κάτεργα του Σιντιργκί ήταν συναρπαστική. Mα περισσότερο συγκλονιστική ήταν η γεμάτη ταραχή απάντηση του Τούρκου αρχιδεσμοφύλακα: «…Tώρα δεν υπάρχει κανείς Κύπριος εδώ. Υπήρχαν προ εξαετίας…»!

Διαβάστε περισσότερα: Ζωντανοί ή νεκροί; Αγνοούμενοι στην Ελλάδα, ζουν την ζωή τους στην Τουρκία;