logotype

Επιστρέφουν στην πατρίδα τα οστά των ηρώων της ακταιωρού ΦΑΕΘΩΝ πού βύθισαν οι Τούρκοι στην Κύπρο το 1964.

Η τελετή παράδοσης των λειψάνων 7 Ελλαδιτών στρατιωτικών, πεσόντων κατά την περίοδο του 1964 και την τουρκική εισβολή του 1974, των οποίων τα οστά αναγνωρίστηκαν με τη μέθοδο του DNA, πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης εντός του ελληνικού κοιμητηρίου Λευκωσίας την 09 Ιανουαρίου 2018.

Στα λείψανα συμπεριλαμβάνονται τα οστά 5 πεσόντων του πληρώματος της ακταιωρού «ΦΑΕΘΩΝ» η οποία βομβαρδίστηκε από τουρκικά πολεμικά στον κόλπο του Ξερού της Μόρφου κατά τις μάχες της Τυλληρίας την 08 Αυγούστου 1964, 1 Ελλαδίτη στρατιωτικού που σκοτώθηκε στην Τηλλυρία το 1964 και 1 που σκοτώθηκε στις μάχες του αεροδρομίου Λευκωσίας το1974.

Στην τελετή την Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσώπησε ο κ. Φώτης Φωτίου, Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα καθώς επίσης και η ιεραρχία της Εθνικής Φρουράς. Εκ μέρους της Ελληνικής Κυβερνήσεως παρέστει ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτριος Βίτσας συνοδευόμενος από τον Πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο, κ. Ηλία Φωτόπουλο, τον Υπαρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Υποναύαρχο Ιωάννη Πεξιβανάκη ΠΝ και τον Διοικητή της ΕΛΔΥΚ.

Στην τελετή παρέστησαν συγγενείς των πεσόντων, καθώς επίσης και πρόεδροι και εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων και εκπρόσωποι συλλόγων πεσόντων, αγνοουμένων και πολεμιστών της Κύπρου.

πηγή: Εκπρόσωπος Τύπου Εθνικής Φρουράς

"Θραύσματα μαζικού τάφου στον Αγιο Γεώργιο Κερύνειας"

Επιφανειακές εκσκαφές που διενήργησε η ΔΕΑ σε Πέτρα, Άγιο Γεώργιο Κερύνειας και Δίκωμο έφεραν στην επιφάνεια θραύσματα οστών που πιστεύεται ότι ανήκουν σε Ε/Κ αγνοούμενους. Ειδικά στο Δίκωμο, η τοποθεσία της εκσκαφής παραπέμπει σε μαρτυρία για μαζικό τάφο 28-29 στρατιωτών, οι οποίοι μετά τη σύλληψή τους επιβιβάστηκαν σε λεωφορείο για το Μπογάζι Κερύνειας. Στον δρόμο, όμως, άλλαξε η διαταγή και οι στρατιώτες εκτελέστηκαν...

πηγή: http://politis.com.cy

Επιβεβαιώνεται η ωμότητα των Τούρκων το 1974

«Επιβεβαιώνεται η ωμότητα των Τούρκων το 1974»

Στους 73 ανέρχονται οι αγνοούμενοι Έλληνες αξιωματικοί και οπλίτες της κυπριακής τραγωδίας, δηλώνει ο Ελληνοκύπριος Εκπρόσωπος στην Επιτροπή για Αγνοούμενα Πρόσωπα, Ν. Νέστορος, ο οποίος θα ενημερώσει τους συγγενείς τους, στην Αθήνα, τις επόμενες ημέρες.

Διαβάστε περισσότερα: Επιβεβαιώνεται η ωμότητα των Τούρκων το 1974

Ερωτήσεις της Νάντιας Βαλαβάνη

Ερωτήσεις της Νάντιας Βαλαβάνη (Βουλευτής Β΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ ) στα μέλη της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων στις 4 Ιουνίου 2014.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Διαβάστε περισσότερα: Ερωτήσεις της Νάντιας Βαλαβάνη

O γολγοθάς ανεύρεσης και ταυτοποίησης οστών αγνοουμένων

Λευκωσία: Η ανεύρεση οστών, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοπρίων αγνοουμένων μέχρι την παράδοση στους συγγενείς τους, είναι ένα λεπτό, επίπονο και χρονοβόρο έργο, το οποίο από το 2006 έχει αναλάβει η Επιτροπή Αγνοούμενων Προσώπων - Committee on Missing Persons (CMP).

Διαβάστε περισσότερα: O γολγοθάς ανεύρεσης και ταυτοποίησης οστών αγνοουμένων

Εκδήλωση για τα γεγονότα της τραγωδίας του ’74

Συζήτηση για το πόρισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων για τον «Φάκελο της Κύπρου» πραγματοποίησε η Επαρχιακή Επιτροπή του ΑΚΕΛ Πάφου, σε μια κατάμεστη αίθουσα στον Πολυχώρο Πολιτισμού «Παλιά Ηλεκτρική». Υποδεχόμενος τους μετέχοντες στη συζήτηση και το πολυπληθές κοινό, ο Επαρχιακός Γραμματέας του κόμματος, Χάρης Κυριακίδης, ανέφερε πως 40 χρόνια μετά το μαύρο Ιούλη του 1974, εξακολουθεί να αποτελεί ιστορική ευθύνη και υποχρέωση, η εγρήγορση για αντιμετώπιση προσπαθειών παραχάραξης της ιστορίας και των γεγονότων που σημάδεψαν τον τόπο μας.

Διαβάστε περισσότερα: Εκδήλωση για τα γεγονότα της τραγωδίας του ’74

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 19.05.2014

Το Δ.Σ. και τα μέλη της «Πανελλήνιας Επιτροπής Γονέων και Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Κυπριακής Τραγωδίας»  με ιδιαίτερη ικανοποίηση δέχτηκαν την ιστορική  απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Ε.Δ.Α.Δ.), απόφαση καταδίκης της Τουρκίας και δικαίωσης της Κύπρου.

Διαβάστε περισσότερα: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 19.05.2014