Πανελλήνια Επιτροπή Γονέων & Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων & Αγνοουμένων Κυπριακής Τραγωδίας

Εκχωρούμε DNA συγγενών αγνοουμένων!

Με μεγάλη έκπληξη διάβασα στον «Φιλελεύθερο», στις 14/02/2012 ότι «το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου έχασε την αποκλειστικότητα επεξεργασίας του γενετικού υλικού των συγγενών των αγνοουμένων, το οποίο σύμφωνα με γνωμάτευση του Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, κ. Γιάννου Δανιηλίδη, ανήκει στην κυπριακή κυβέρνηση και στο United Nations Development Programme (UNDP). Με βάση τη γνωμάτευση το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου δεν μπορεί καν να διατηρεί, να αποθηκεύει, να διαγράψει ή να καταστρέψει τα δεδομένα».

Για να αντιληφθεί ο κάθε αναγνώστης που δεν είναι εξοικειωμένος με το ζήτημα, στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου έχουν συλλεχθεί από πολλών ετών δείγματα DNA συγγενών, αρχικά Ελληνοκυπρίων και Ελλαδιτών αγνοουμένων και στη συνέχεια και Τουρκοκυπρίων. Έτσι δημιουργήθηκε μια τράπεζα γενετικού υλικού διά της οποίας γίνονται οι ταυτοποιήσεις από τα οστά που συλλέγονται από τους χώρους εκταφών. 

Η συλλογή των δειγμάτων DNA εξ όσων πολύ καλά γνωρίζω, έγινε στη βάση εγγράφων που υπογράφουν οι συγγενείς με το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και τα οποία είναι εξαιρετικά δεσμευτικά. Απλώς διότι το γενετικό υλικό του κάθε ανθρώπου είναι ένα πολύ προσωπικό υλικό μέσω του οποίου μπορείς να εντοπίσει η επιστήμη πολλά στοιχεία του κάθε ξεχωριστού πλάσματος, τα οποία δεσμεύουν άρρηκτα του Ινστιτούτο με τον δότη. Είναι γι’ αυτό που απορώ με γνωμάτευση του Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, κ. Γιάννου Δανιηλίδη.

Πώς είναι δυνατόν κοτζάμ επίτροπος να γνωματεύει ότι είναι δυνατόν μια τράπεζα γενετικού υλικού, για την εχεμύθεια των στοιχείων της οποίας δεσμεύεται ένα κράτος όπως η Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, είναι δυνατόν να δοθεί σε ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών, όπως είναι το UNDP. Δηλαδή κ. επίτροπε είναι δυνατόν η Κύπρος να εκχωρεί κυριαρχικά της δικαιώματα έστω και στη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών ή ακόμα και σε αυτό το Συμβούλιο Ασφαλείας;

Το χειρότερο όμως είναι ότι σε αυτή την κίνηση προέβη η ίδια η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς όπως μαθαίνουμε από το σχετικό ρεπορτάζ του «Φ», τη γνωμάτευση από τον Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ζήτησε ο προεδρικός επίτροπος, Γιώργος Ιακώβου.

Φαίνεται ότι ο κ. Ιακώβου είτε έχει άγνοια κινδύνου, είτε όταν του ζητήθηκε να επιληφθεί του θέματος πέταξε την μπάλα αλλού είτε, λόγω των πολλών ενασχολήσεών του τα έχει φορτώσει στον κόκορα. Εκτός κι αν συμβαίνουν άλλα πιο ύποπτα πράγματα…

Πάντως, αν όντως έτσι έχουν τα πράγματα, και το γενετικό υλικό της τράπεζας του Ινστιτούτου Γενετικής περάσει στην κυριότητα του United Nations Development Programme (UNDP), εγώ προσωπικά και υπεύθυνα εισηγούμαι στους συγγενείς των αγνοουμένων να προστρέξουν άμεσα σε δικηγόρους.

Τώρα για να γνωρίζει και ο αναγνώστης που δεν είναι ενημερωμένος, θα πρέπει να πούμε ότι πίσω από τις πλάτες των συγγενών των αγνοουμένων συνεχίζεται να παίζεται ένα βρώμικο παιχνίδι κρατικοδίαιτων καρεκλοκενταύρων, οι οποίοι για χρόνια κάνουν ζωή και κότα, μάλιστα στο απυρόβλητο.

Ο γράφων έχει συγγράψει εκατοντάδες σχετικά ρεπορτάζ και άρθρα και δεσμεύεται και σε αυτή την περίπτωση να αποκαλύψει σε λεπτομέρεια τη βρωμιά που πια σκεπάζει και τους ίδιους του τάφους των αγνοουμένων μας. Οι περιπτώσεις βοούν.

Γίνεται η εκταφή το 2005 και επιστρέφονται τα λείψανα στους συγγενείς για ταφή ύστερα από εφτά και οκτώ χρόνια. Λείψανα αγνοουμένων από τον ίδιο ομαδικό τάφο επιστρέφονται στις οικογένειες με διαφορά δύο χρόνων το πρώτο από το τελευταίο και πολλά άλλα που δεν μπορεί να χωρέσει ο νους. Στο μεταξύ οι τραγικοί γονείς των αγνοουμένων πεθαίνουν ο ένας μετά τον άλλο, πολλοί γνωρίζοντας ότι έγινε η εκταφή και περιμένοντας πότε θα τους επιστρέψουν το λείψανο του παιδιού τους.

Κι όμως όλο αυτό το μπάχαλο το γνωρίζουν και οι κυβερνώντες και οι αντιπολίτευση αλλά ποιούν τη νήσσα. Τα άφησαν όλα στα χέρια ενός γηραιού καρεκλοκένταυρου, ο οποίος επιβίωσε όλων των κυβερνήσεων ως να είναι untouchable από τον χρόνο κι από τη διαφθορά.

Θα επανέλθω.

πηγή:  http://www.kathimerini.com.cy

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.
*
*