Πανελλήνια Επιτροπή Γονέων & Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων & Αγνοουμένων Κυπριακής Τραγωδίας

Παρέμβαση της Κυβέρνησης για το θέμα των αγνοουμένων, ζητά η Ε. Θεοχάρους

Παρέμβαση της Κυβέρνησης για το θέμα των αγνοουμένων, ζητά η Ε. Θεοχάρους 

Η Ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους με ανακοίνωσή της ζητά παρέμβαση της Κυβέρνησης για το θέμα των αγνοουμένων.

”Οι εξελίξεις στο ζήτημα των αγνοουμένων, που αφορά στην αδυναμία ταυτοποίησης λειψάνων και στην αλλαγή του καθεστώτος ταυτοποίησης, και η εκ των πραγμάτων σοβούσα από καιρό σχετική διαμάχη και κρίση επιβάλλει την άμεση παρέμβαση της Κυπριακής Κυβέρνησης προς επίλυση του προβλήματος”, σημειώνει η κ. Θεοχάρους.

Προσθέτει πως ”για κάθε Κύπριο πολίτη το ζήτημα της τύχης των αγνοουμένων δεν επικεντρώνεται μόνο στην ταυτοποίηση λειψάνων, αλλά και στην διακρίβωση της τύχης του καθενός, και της διερεύνησης των συνθηκών θανάτου και ταφής”.

”Και βεβαίως οι συγγενείς δεν επιδιώκουν μόνον την ‘τακτοποίηση του θέματος διοικητικά’. Η διαδικασία δεν θα πρέπει να εξελιχθεί σε συνταγή κλεισίματος της υπόθεσης με σαφή το κίνδυνο να απαλλαγεί η Τουρκία των ευθυνών της περί του εγκληματικού τρόπου με τον οποίο αγνοούμενοι δολοφονήθηκαν από τον τακτικό τουρκικό στρατό κατά τη διάρκεια της εισβολής, καθώς και αργότερα ως αιχμάλωτοι πολέμου”, σημειώνει, προσθέτοντας πως ”το ζήτημα είναι νομικό, ηθικό και πολιτικό”.

Αναφέρει πως το Ινστιτούτο Νευρολογίας με τόσες περγαμηνές που διαθέτει, με τόση δουλειά που έχει κάνει ”δεν μπορεί να αγνοηθεί και η Κυβέρνηση αλλά και οι συγγενείς δεν πρέπει να δεχθούν να αποσταλεί το αρχείο γενετικού υλικού σε άλλη χώρα ή να διεκπεραιωθεί η διαδικασία ταυτοποίησης με αδιαφάνεια. Είναι ζήτημα σεβασμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, αυτοσεβασμού και αποφυγής διαδικασιών που θα απαλλάσσουν την Τουρκία από τις νομικές της υποχρεώσεις”, καταλήγει η Ευρωβουλευτής.

www.kathimerini.com.cy με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.
*
*