Πανελλήνια Επιτροπή Γονέων & Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων & Αγνοουμένων Κυπριακής Τραγωδίας

Η Ελλαδα υποδέχθηκε λίγα από τα παλληκάρια της

Στην πατρώα γη αναπαύονται, με δεκαετίες καθυστέρηση, 17 παλληκάρια της Ελλάδας που υπερασπίστηκαν με το αίμα τους την Κύπρο και έγιναν θυσία στη δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής το 1974.

Ο Συνταγματάρχης Βασίλειος Παπαλάμπρου και οι Ανθυπασπιστές Νικόλαος Κρητικός και Νικόλαος Αθανασίου υπηρετούσαν το 1974 στην ΕΛΔΥΚ, ο Αντιπτέραρχος Βασίλειος Παναγόπουλου ήταν ο Κυβερνήτης του ΝΟΡΑΤΛΑΣ και οι Ανθυπασπιστές Σωτήριος Κουρούνης και Στέφανος Τζιλιβάκης οι καταδρομείς.

Εννέα άλλοι ήταν ανθυπασπιστές του Πεζικού και του Μηχανικού, τα οστά των οποίων εντοπίστηκαν σε κατεχόμενη περιοχή βόρεια του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ, όπου και τάφηκαν μετά τις εκεί επικές μάχες κατά των εισβολέων, ο Ελευθέριος Ανθης, ο Γεώργιος Ζερβομανώλης, ο Αθανάσιος Καραγεώργος, ο Ιωάννης Κωνσταντακόπουλος, ο Κωνσταντίνος Μπροδήμας, ο Ιωάννης Παπαδόπουλος, ο Αργύριος Σίννης, ο Μανούσος Τριανταφυλλίδης, ο Βασίλειος Τριάντης και ο Γεώργιος Χαμουργιωτάκης. Ένας, ο Ανθυπασπιστής Ναυτικού Νικόλαος Νιάφας, ήταν μέλος του πληρώματος της ηρωικής τορπιλακάτου «ΦΑΕΘΩΝ» που βυθίστηκε από την τουρκική πολεμική αεροπορία, στις 8 Αυγούστου 1964.

Τα λείψανα επτά ηρώων ταυτοποιήθηκαν μέσω του Προγράμματος εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ελεύθερες περιοχές, ενώ άλλες 10 ταυτοποιήσεις αφορούν το πρόγραμμα της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) που λειτουργεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Τα οστά εντοπίστηκαν στη διάρκεια ανασκαφών της ΔΕΑ το 2013 και το 2015 ύστερα από μαρτυρίες και αμέσως κλιμάκιο της Επιτροπής μετέβη στην Αθήνα όπου και ενημέρωσε τους συγγενείς. Η πλειοψηφία αυτών, αδέλφια, ανίψια, παιδιά ήταν σήμερα εδώ στην Εκκλησία της Του Θεού Σοφίας στο Στρόβολο όπου και παρέλαβαν επίσημα τα οστά των αγαπημένων τους για να τα μεταφέρουν πίσω στην Ελλάδα.

Η Κυπριακή Πολιτεία αλλά και η Ελλαδική απέδωσαν τιμές στους ήρωες αλλά και εξέφρασαν την απέραντη ευγνωμοσύνη στους συγγενείς τους μαζί με μια μεγάλη συγγνώμη για την καθυστέρηση και τα προβλήματα στην ταυτοποίηση των ανθρώπων τους.

 Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στο χαιρετισμό του εξέφρασε τη βαθιά ευγνωμοσύνη και την άδολη αγάπη της Κύπρου στους ήρωες και τους συγγενείς τους, τονίζοντας ότι με τη θυσία τους δίνουν το δικαίωμα σε εμάς σήμερα να συνεχίζουμε τον αγώνα για οριστική απαλλαγή από τα κατοχικά στρατεύματα.

Μίλησε για λάθη καλής πίστεως, και καθυστερήσεις στις ταυτοποιήσεις, ωστόσο  σήμερα είμαστε σε θέση να αποκαταστήσουμε την τιμή και την αξιοπρέπεια όλων όσοι έπεσαν για την Κύπρο. Ανέφερε ότι η Κυβέρνηση και οι προηγούμενες στο παρελθόν καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, τόσο στις συναντήσεις με τον Τ/κ ηγέτη όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Διαβεβαίωσε ότι θα ενταθεί η συντονισμένη και οργανωμένη προσπάθεια προς πάσα κατεύθυνση, ώστε να πετύχουμε το συντομότερο δυνατό να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα με κύριο στόχο να πειστεί όχι μόνο η Τουρκία, αλλά και ο διεθνής παράγοντας, να ανοίξουν τα αρχεία των Ηνωμένων Εθνών, των εμπλεκομένων τότε δυνάμεων, αλλά ιδιαίτερα και η Τουρκία να επιτρέψει ανεμπόδιστα και χωρίς όρους, τη διερεύνηση σε κάθε μέρος που υπάρχει πληροφορία ότι βρίσκονται θαμμένοι αγνοούμενοί μας.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε τιμές στους συγγενείς των ηρώων και έγινε κατάθεση στεφάνων.

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ 

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.
*
*