Πανελλήνια Επιτροπή Γονέων & Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων & Αγνοουμένων Κυπριακής Τραγωδίας

Ημερίδα με Θέμα: «Ανθρώπινα Δικαιώματα και Αγνοούμενοι της Κύπρου» που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο

Με την πεποίθηση νέων προοπτικών για την επίλυση του χρονίζοντος ανθρωπιστικού προβλήματος των Αγνοουμένων, ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου η ημερίδα με Θέμα: «Ανθρώπινα Δικαιώματα και Αγνοούμενοι της Κύπρου». 
Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε με την ευγενική παραχώρηση του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, στην αίθουσα UNESCO και διοργανωτές, τον Επίτροπο Προεδρίας, την Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων και την Πανελλήνια Επιτροπή Γονέων και Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Κυπριακής Τραγωδίας.

Τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κύριο Νίκο Αναστασιάδη, εκπροσώπησε και διάβασε τον χαιρετισμό του, ο Προεδρικός Επίτροπος, κύριος Φώτης Φωτίου.

Χαιρετισμούς επίσης απεύθυναν ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κύριος Τέρενς – Νικόλαος Κουίκ, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, κύριος Νίκος Σεργίδης και η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Γονέων και Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Κυπριακής Τραγωδίας, κυρία Μαρία Καλμπουρτζή.

Η προβολή λιγόλεπτων συνεντεύξεων συγγενών Αγνοουμένων που ακολούθησε, συγκίνησε τους συμμετέχοντες, με την αφήγηση πραγματικών γεγονότων του 1974, δείχνοντας για μια ακόμη φορά το σκληρό πρόσωπο της παράνομης εισβολής και το αποτέλεσμα της, σε ανθρωπιστικούς όρους.

Η ημερίδα περιελάμβανε τρεις θεματικές ενότητες, την ιστορική, την νομική και την πολιτική.

Με τίτλο «Ιστορική αναδρομή του θέματος των Αγνοουμένων της Κύπρου», ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Ιστορικός, κύριος Πέτρος Παπαπολυβίου, ξενάγησε ιστορικά τους συμμετέχοντες στο διάστημα των 45 χρόνων, τονίζοντας με αυστηρότητα και κάποτε με συγκίνηση, την διαχρονική ασυνέπεια των εισβολέων, μα και την ανοχή σε αυτή την ανθρωπιστική αναντιστοιχία, της διεθνούς κοινότητας.

Στην νομική ενότητα, ο Γενικός Εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κύριος Κώστας Κληρίδης, ανέπτυξε το θέμα «Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Αγνοούμενοι της Κύπρου». Με χαρακτηριστική ειλικρίνεια και γνήσια κριτική, αναφέρθηκε στις υποχρεώσεις της Τουρκίας που απορρέουν από τις καταδικαστικές αποφάσεις εναντίων της, από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τον λόγο σε νομικό πλαίσιο συνέχισε ο Δρ. Στέλιος Περράκης, Καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεσμών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, με τίτλο «Το Δικαίωμα στην Αλήθεια και οι Αγνοούμενοι της Κύπρου. Ματιές στο κανονιστικό πλαίσιο και την πρακτική στη Διεθνή/Ευρωπαϊκή Δικαιοταξία. Προκλήσεις και προοπτικές». Ο Καθηγητής με εμφανή συγκίνηση, μίλησε για τις αυτονόητες υποχρεώσεις της Τουρκίας και για την ανεπίτρεπτη αποτυχία Διεθνών Φορέων στο Ανθρωπιστικό αυτό θέμα και στον ρόλο που έπρεπε να διαδραματίσουν. Αξίζει να σημειωθεί η αναφορά του στα δικαιώματα των συγγενών βάσει των άρθρων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης, αλλά και στο δικαίωμα ταφής από την αρχαιότητα (Σοφοκλής – Αντιγόνη) και κυρίως το «Δικαίωμα στον Θρήνο». 
Η νομική ενότητα έκλεισε με προτάσεις και προοπτικές αντιμετώπισης της παρατηρούμενης στασιμότητας και από τους δύο Εισηγητές.

Την πολιτική πτυχή του θέματος ανέπτυξε αρχικά ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών και Ευρωβουλευτής, κύριος Ιωάννης Κασουλίδης, μιλώντας με θέμα, «Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ευρωπαϊκή Ένωση». Ο κύριος Κασουλίδης αναφέρθηκε στην υποχρέωση διαχωρισμού της πολιτικής από την ανθρωπιστική διάσταση και τόνισε την προτεραιότητα επίλυσης του χρονίζοντος προβλήματος των Αγνοουμένων. Πρότεινε τον εκσυγχρονισμό των μεθόδων εντοπισμού για πιθανούς χώρους ταφής, με την βοήθεια τεχνολογικά εξειδικευμένων εργαλείων, για την αντιμετώπιση των πολλαπλών αλλαγών στον περιβάλλοντα χώρο από το 1974. Καταλήγοντας, έκανε έκκληση για μια ακόμη φορά, να παραδοθούν χωρίς άλλη καθυστέρηση οι πληροφορίες που υπάρχουν στα αρχεία των Η.Ε., του Δ.Ε.Σ. και του Τουρκικού στρατού κατοχής και αφορούν Αγνοούμενα.

Ο Επίτροπος Προεδρίας, κύριος Φώτης Φωτίου, ανέπτυξε ακολούθως το θέμα «Παρούσα κατάσταση και προοπτικές επίλυσης του θέματος των Αγνοουμένων της Κύπρου». Αφού εξέφρασε την ανησυχία του για τον περιορισμένο αριθμό ευρημάτων το 2018, επισήμανε την ευθύνη του Τούρκικου κράτους για τη μόνιμη και αδιάλλακτη άρνηση παροχής πληροφόρησης και ουσιαστικής βοήθειας στην Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (Δ.Ε.Α.). Τόνισε τέλος την ανάγκη για συνεχή πίεση από την Ε.Ε. και το Ευρωκοινοβούλιο, το συμβούλιο της Ευρώπης και άλλους διεθνείς οργανισμούς αλλά και από τις άλλες χώρες ώστε επιτέλους να υπάρξει συμμόρφωση της Τουρκίας, στο Διεθνής Ανθρωπιστικό Δίκαιο.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις των συμμετεχόντων στους εισηγητές και συζήτηση, με συντονιστή τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Κύπρου, κύριο Κωνσταντίνο Χριστοφίδη.

Εκ των:

Δ.Σ. της Πανελλήνιας Επιτροπής Γονέων και Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Κυπριακής Τραγωδίας

Δ.Σ. της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.
*
*