Πανελλήνια Επιτροπή Γονέων & Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων & Αγνοουμένων Κυπριακής Τραγωδίας

20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974: ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ – 45 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ

Τον Ιούλιο, κάθε χρόνο, έρχονται στη μνήμη μας οι πιο πρόσφατες μαύρες σελίδες της ελληνικής ιστορίας που γράφτηκαν στην Κύπρο το 1974 και με πολλά ερωτήματα να παραμένουν αναπάντητα.

Στις 20 Ιουλίου 1974, σαράντα περίπου χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες εισέβαλαν παράνομα και κατά παράβαση του καταστατικού χάρτη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στις βόρειες ακτές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η απόβαση των Τουρκικών στρατευμάτων που ολοκληρώθηκε σε δύο φάσεις, με ένα μήνα σχεδόν διαφορά η πρώτη από τη δεύτερη, είχε ως αποτέλεσμα την παράνομη κατοχή του 37% της Κυπριακής Δημοκρατίας. Περίπου 200.000 εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους, έγιναν πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα, περίπου 4.000 νεκροί και 1.619 δηλώθηκαν Αγνοούμενοι.

Σχεδόν μισό αιώνα μετά τον Αττίλα και η Τουρκία συνεχίζει να καταπατά το βόρειο μέρος του νησιού ενώ εκατοντάδες συγγενείς συνεχίζουμε να αναζητούμε την τύχη των Αγνοουμένων μας, των αγαπημένων μας προσώπων, των δικών μας ανθρώπων.

Η Κύπρος τίμησε και φέτος όλους όσοι υπερασπίστηκαν την εδαφική ακεραιότητα της εναντίον του Τούρκου εισβολέα το 1974. Οι σειρήνες ήχησαν το πρωί του Σαββάτου (20/7), στις 05.30 το πρωί, 45η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Όπως γίνεται τα τελευταία 44 χρόνια τέτοια ώρα, που ο τουρκικός στρατός αποβιβάστηκε στις ακτές της Κερύνειας, πέντε ημέρες μετά το πραξικόπημα.

Σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου διοργανώθηκαν εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τους πεσόντες και δεήσεις για διακρίβωση της τύχης των Αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας.

[ngg src=”galleries” ids=”1″ display=”basic_thumbnail”]

Παρούσα για μια ακόμη φορά και η Πανελλήνια Επιτροπή Γονέων και Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Κυπριακής Τραγωδίας, η οποία μαζί με δεκάδες συγγενείς από την Ελλάδα, απέδωσε την προβλεπόμενη τιμή στους πεσόντες Ήρωες που έπεσαν στο πεδίο της μάχης ενώ συμμετείχε και στις δεήσεις για διακρίβωση της τύχης των Αγνοουμένων, που υπερασπίστηκαν με θάρρος και τόλμη την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Τραγωδίας.

Η Πανελλήνια Επιτροπή Γονέων και Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Κυπριακής Τραγωδίας βρέθηκε:

Στην επιμνημόσυνη Δέηση Πεσόντων και Αγνοουμένων Πυροβολικού παρά το εκκλησάκι Αγίας Βαρβάρας στην Αγλαντζιά

Στην επιμνημόσυνη Δέηση στο Ηρώο της ΕΛΔΥΚ

Στην επιμνημόσυνη Δέηση στο Φ. «ΚΟΛΟΚΑΣΙΔΗ»

Στην επιμνημόσυνη Δέηση στο Ηρώο της ΧΧ ΤΘΤ

Στην δέηση για την ανεύρεση των Αγνοουμένων και Τρισάγιο για τους Πεσόντες κατά την Τουρκική Εισβολή στο «ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ»

Στην επιμνημόσυνη Δέηση στον Τύμβο Μακεδονίτισσας

Στο Μνημόσυνο Πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή στον Ι.Ν. Παναγίας Φανερωμένης

Στην Επετειακή εκδήλωση που πραγματοποίησε στο Προεδρικό Μέγαρο η Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας

Στην επιμνημόσυνη Δέηση στο Ηρώο Πεσόντων Καταδρομέων, στο Στρατόπεδο «ΣΤΕΛΙΟΥ ΜΑΥΡΟΜΑΤΗ» της ΔΚΔ/ΓΕΕΦ.

Στην επιμνημόσυνη Δέηση στο Άλσος ΕΛΔΥK.

Παράλληλα τα μέλη του ΔΣ της Επιτροπής είχαν κατ΄ιδίαν συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, τον Υπουργό Άμυνα κ. Σάββα Αγγελίδη, τον Πρέσβη της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Ηλία Φωτόπουλο, τον Ελληνοκύπριο μέλος της ΔΕΑ κ. Λεωνίδα Παντελίδη αλλά και αξιωματούχους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

20 Ιουλίου 1974: Όταν η Κύπρος μάτωσε…

20 Ιουλίου 2019: ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ…