Πανελλήνια Επιτροπή Γονέων & Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων & Αγνοουμένων Κυπριακής Τραγωδίας

Ομιλία Προέδρου Μ. Καλμπουρτζή στην εκδήλωση μνήμης για τους Αγνοούμενους στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας

Τον Ιούλιο, κάθε χρόνο, έρχονται στη μνήμη μας οι πιο πρόσφατες μαύρες σελίδες της ελληνικής ιστορίας που γράφτηκαν στην Κύπρο το 1974 και με πολλά ερωτήματα να παραμένουν αναπάντητα.

Στις 20 Ιουλίου 1974, σαράντα περίπου χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες εισέβαλαν παράνομα και κατά παράβαση του καταστατικού χάρτη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στις βόρειες ακτές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η απόβαση των Τουρκικών στρατευμάτων που ολοκληρώθηκε σε δύο φάσεις, με ένα μήνα σχεδόν διαφορά η πρώτη από τη δεύτερη, είχε ως αποτέλεσμα την παράνομη κατοχή του 37% της Κυπριακής Δημοκρατίας. Περίπου 200.000 εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους, έγιναν πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα, περίπου 4.000 νεκροί και 1.619 δηλώθηκαν Αγνοούμενοι.

Σχεδόν μισό αιώνα μετά τον Αττίλα και η Τουρκία συνεχίζει να καταπατά το βόρειο μέρος του νησιού ενώ εκατοντάδες συγγενείς συνεχίζουμε να αναζητούμε την τύχη των Αγνοουμένων μας, των αγαπημένων μας προσώπων, των δικών μας ανθρώπων.

[ngg src=”galleries” ids=”6″ display=”basic_slideshow” pauseonhover=”0″ interval=”2000″ transition_speed=”2000″ show_thumbnail_link=”1″]

Η Κύπρος τίμησε και φέτος όλους όσοι υπερασπίστηκαν την εδαφική ακεραιότητα της εναντίον του Τούρκου εισβολέα το 1974. Οι σειρήνες ήχησαν το πρωί της 20ης Ιουλίου στις 05.30 το πρωί, 46η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια τέτοια ώρα, που ο τουρκικός στρατός αποβιβάστηκε στις ακτές της Κερύνειας, πέντε ημέρες μετά το πραξικόπημα.

Σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου διοργανώθηκαν εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τους πεσόντες και δεήσεις για διακρίβωση της τύχης των Αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας.

Παρούσα για μια ακόμη φορά και η Πανελλήνια Επιτροπή Γονέων και Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Κυπριακής Τραγωδίας, η οποία μαζί με συγγενείς από την Ελλάδα, απέδωσε την προβλεπόμενη τιμή στους πεσόντες Ήρωες που έπεσαν στο πεδίο της μάχης ενώ συμμετείχε και στις δεήσεις για διακρίβωση της τύχης των Αγνοουμένων, που υπερασπίστηκαν με θάρρος και τόλμη την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Παράλληλα, τα μέλη του ΔΣ της Επιτροπής είχαν κατ΄ιδίαν συναντήσεις με τον Προεδρικό Επίτροπο κ. Φώτη Φωτίου, τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, τον Υπουργό Άμυνας κ. Χαράλαμπο Πετρίδη, τον Πρέσβη της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Θεοχάρη Λαλάκο, το Ελληνοκύπριο μέλος της ΔΕΑ κ. Λεωνίδα Παντελίδη αλλά και αξιωματούχους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Την Κυριακή 19 Ιουλίου η Πανελλήνια Επιτροπή μαζί με την Παγκύπρια διοργάνωσαν εκδήλωση με την ευκαιρία των μαύρων επετείων στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας στη σκιά της Μάνας του Αγνοούμενου.

Η ομιλία της Προέδρου κ. Μαρίας Καλμπουρτζή:

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ!

20 Ιουλίου 1974: Όταν η Κύπρος μάτωσε…

20 Ιουλίου 2020: ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ…

[ngg src=”galleries” ids=”6″ display=”basic_thumbnail” thumbnail_crop=”0″ images_per_page=”9″ number_of_columns=”2″]

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.
*
*

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.