Πανελλήνια Επιτροπή Γονέων & Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων & Αγνοουμένων Κυπριακής Τραγωδίας

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το συνέδριο για τους Αγνοούμενους στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Με αθρόα συμμετοχή παραγόντων, εκπροσώπων Κυβερνήσεων και διεθνών Οργανισμών, πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη στην Αθήνα, στις 10 Δεκεμβρίου, ολοήμερο διεθνές συνέδριο με την ευκαιρία της 73ης επετείου από την παγκόσμια διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Το Συνέδριο, με θέμα “Δικαιώματα του Ανθρώπου: Οι κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις της μη εφαρμογής των αρχών τους στο ανθρωπιστικό θέμα των Αγνοουμένων”, διοργάνωσαν η Παγκύπρια και Πανελλήνια Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων, σε συνεργασία με το Γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας της Κυπριακής κυβέρνησης και ήταν υπό την αιγίδα της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, που σε χαιρετισμούς τους τόνισαν την προτεραιότητα που δίνουν στην επίλυση του ανθρωπιστικού θέματος των Αγνοουμένων και την ετοιμότητα των κυβερνήσεων τους να πράξουν ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στο θέμα.

Χαιρετισμούς έκαναν επίσης η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου, ο βουλευτής Φ. Καιρίδης εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλης, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κ. Μπακογιάννης, η Α΄ Αντιπρόεδρος του Κυπριακού Ερυθρού Σταυτού Λ. Κουρσουμπά, και ο Αμερικανός Γερουσιαστής Μπόμπ Μενέντεζ που αναφέρθηκες στην ευθύνη της Τουρκίας, η οποία αρνείται μέχρι σήμερα να δώσει τις πληροφορίες που έχει στα αρχεία της και που θα μπορούσαν να ρίξουν φως για την τύχη εκατοντάδων αγνοουμένων.

Τους συνέδρους καλωσόρισαν οι Πρόεδροι της Παγκύπριας και Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων Ν. Σεργίδης και Μ. Καλμπουρζή, καθώς και ο Επίτροπος Προεδρίας Φ. Φωτίου, που κήρυξε τις εργασίες του Συνεδρίου.

Για το θέμα “πώς αξιολογούνται οι διάφοροι διεθνείς ή περιφερειακοί μηχανισμοί και ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν για αποτελεσματική αντιμετώπιση θεμάτων Αγνοουμένων” μίλησαν η τομεάρχης αναζητήσεων του Ερυθρού Σταυρού Μαρία Λιανδρή, ο δικηγόρος με ειδίκευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα Σίμος Αγγελίδης και ο Προϊστάμενος του τμήματος για την εκτέλεση των αποφάσεων του Ευρωπαικού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων PavloPushkar.

Το θέμα ” Αγνοούμενοι της Κύπρου – 47 χρόνια μετά ” ανέλυσαν ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης. Ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου Πέτρος Παπαπολυβίου μίλησε για την ” ιστορική αναδρομή του θέματος των Αγνοουμένων της Κύπρου” και ο πρώην Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών καθηγητής συνταγματικού Δικαίου Ευάγγελος Βενιζέλος ανέπτυξε το θέμα “της αποκαταστατικής δικαιοσύνης στην υπόθεση των Αγνοουμένων της Κύπρου “.

Οι εργασίες του Συνεδρίου συνεχίστηκαν με συζήτηση γύρο από τις εργασίες της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους της Κύπρου (ΔΕΑ). Ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών και 3ο Μέλος στη ΔΕΑ PaulAnri μίλησε για τις προσπάθειες να δοθούν απαντήσεις στις οικογένειες των Αγνοουμένων και την αποστολή και προκλήσεις της ΔΕΑ, ενώ ο Τουρκοκύπριος Εκπρόσωπος στη ΔΕΑ HakkiMuftuzade και ο Ελληνοκύπριος Εκπρόσωπος στη ΔΕΑ Λεωνίδας Παντελίδης επικεντρώθηκαν στο θέμα ” εργασίες ΔΕΑ – Αναζητώντας πρόοδο παρά τις δυσκολίες”. Η συζήτηση για τις εργασίες της ΔΕΑ ολοκληρώθηκε με τις παρεμβάσεις του Εμπειρογνώμονα Δικανικής Ανθρωπολογίας DerekBenedix που ανέλυσε τις επιστημονικές προσεγγίσεις για τον εντοπισμό Αγνοουμένων μετά από ένοπλες συγκρούσεις και της καθηγήτριας του Διεθνούς Δικαίου στο Αγγλικό Πανεπιστήμιο του BournemouthMelanieKlinkner, που μίλησε για το θέμα “πρότυπα προστασίας και έρευνας για ομαδικούς τάφους – διαφύλαξη της αλήθειας και της δικαιοσύνης για τις οικογένειες των Αγνοουμένων “.

Ακολούθησαν παρεμβάσεις από τους συνέδρους μεταξύ των οποίων η πρώην Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους στη Κυπριακή Βουλή, Σκεύη Κουκουμά, ο πρώην Ελληνοκύπριος Αντιπρόσωπος στη ΔΕΑ Νέστορας Νέστορος και άλλοι.

Το Συνέδριο παρακολούθησαν διαδικτυακά ξένες πρεσβείες στην Αθήνα, μεταξύ των οποίων των Η.Π.Α., της Ρωσίας, της Αιγύπτου κ.ά., μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσής του Συμβουλίου της Ευρώπης, αξιωματούχοι του ΟΗΕ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Συμβουλίου της Ευρώπης, Έλληνες και ξένοι ακαδημαϊκοί και δεκάδες συγγενείς και φίλοι του θέματος των Αγνοουμένων.

Το Συνέδριο συντόνισε ο δημοσιογράφος, Χάρης Λαζαρόπουλος.

Πρόγραμμα του Συνεδρίου

https://www.globalevents.gr/2021/humanrights/Program.pdf

Παρακολουθήστε το Συνέδριο στα ελληνικά παρακάτω:

Παρακολουθήστε το Συνέδριο στα αγγλικά παρακάτω:

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.
*
*

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.