Καλμπουρτζή: Εθνικό χρέος η ανέγερση Μνημείου για Πεσόντες και Αγνοουμένους της Κυπριακής τραγωδίας
Η πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Γονέων και Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, Μαρία Καλμπουρτζή μιλά στον Αθήνα 984 και στον Γιώργο Αποστολίδη, με αφορμή την ανέγερση Μνημείου για τους Πεσόντες και Αγνοουμένους της Κυπριακής τραγωδίας από τον Δήμο Αθηναίων, μετά από πρόταση του πρέσβη της Κύπρου Κυριάκου Κενεβέζου.
Η πληγή της εισβολής του Αττίλα παραμένει ανοικτή μισό αιώνα από το οδυνηρό ορόσημο του Ιουλίου του 1974, με εκατοντάδες οικογένειες σε Κύπρο και Ελλάδα να επιμένουν να αναζητούν απαντήσεις για την τύχη δικών τους ανθρώπων. Είναι μία διαρκής υπόμνηση των γεγονότων της τουρκικής εισβολής στη Μεγαλόνησο, ένα εθνικό χρέος στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία
Οι αγνοούμενοι υπολογίζονται σε περίπου 890 άτομα για την τύχη των οποίων, σύμφωνα με την κυρία Καλμπουρτζή, δεν έχει δοθεί καμία διευκρίνιση από τις τουρκικές αρχές.
Ξετυλίγοντας μνήμες που πονούν, αναφέρεται σε απώλειες και δύσκολες αλήθειες.
Όπως το γεγονός ότι «κάποιοι πήραν λανθασμένα οστά, αλλά η ψυχολογία συγκλίνει στο ότι πρόκειται για τον συγγενή, τον δικό τους άνθρωπο. Μένει ωστόσο αυτό να επαληθευτεί μέσω της διαδικασίας ταυτοποίησης DNA. Κάποιοι άλλοι πήραν μερικά οστά… Οι εκταφές συνεχίζονται, αλλά με ρυθμούς χελώνας.
Βοηθά σε αυτή την κατάσταση κι ο κορονοϊός, αλλά κυρίως έχει να κάνει με τη μόνιμα αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας απέναντι στην υποχρέωσή της για παροχή πληροφοριών. Αρνείται να δώσει στοιχεία και να ανοίξει στρατιωτικές περιοχές για να φανεί η οφειλόμενη αλήθεια και να μαλακώσει ο πόνος των οικογενειών και των συγγενών τους.
Υπάρχουν 52 ελληνικές οικογένειες που περιμένουν ακόμη τους συγγενείς τους, χωρίς καμία πληροφορία γι’ αυτούς».
Η επικεφαλής της Πανελλήνιας Επιτροπής Γονέων και Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων της Κυπριακής τραγωδίας υπογραμμίζει τους ακατάλυτους δεσμούς με τη Μεγαλόνησο και τη διαχρονική στήριξη του Δήμου Αθηναίων στον Κυπριακό Ελληνισμό, χαρακτηρίζοντας συγκινητική την πρόταση του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη δέσμευση υλοποίησής της από τον Δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη.
«Είπαν ότι η Αθήνα δεν ξεχνά κι είναι πολύ σημαντικό για μας. Το μνημείο που θα ανεγερθεί θα αποτελεί μία διαρκή υπόμνηση των τραγικών γεγονότων της τουρκικής εισβολής.
Μια οφειλόμενη τιμή στο χρέος της εθνικής, ιστορικής μνήμης, που αξίζει να ενισχύεται.
Αυτό το μνημείο στην ελληνική πρωτεύουσα θα γράψει μια ιστορία που οφείλουμε, για το 1974. Όλοι οι άνθρωποι που χάθηκαν, είτε πεσόντες είτε αγνοούμενοι, συγκροτούν μια ξεχωριστή ηρωική ιστορία την οποία πρέπει να καταγράψουμε, έστω και μετά από έναν κύκλο 50 χρόνων» τονίζει στη συνέντευξή της στο ραδιόφωνο της πόλης.
Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη ΕΔΩ