Αποκαλυπτήρια πλακών με τα ονόματα των Αγνοουμένων στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας
Πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022 τα αποκαλυπτήρια των πλακών με όλα τα ονόματα των Αγνοουμένων μας, στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, στη Λευκωσία.
Στις πλάκες αυτές είναι καταγεγραμμένοι οι Ελλαδίτες και Κύπριοι της τουρκικής εισβολής του 1974 και της Τουρκανταρσίας του 1963-1967, που αγνοούνται.
Μπροστά από τις πλάκες με τα ονόματα η Μάνα του Αγνοουμένου ψάχνει το όνομα του δικού της παιδιού, ελπίζοντας, έστω, σε ένα ύστατο χαίρε κι ας είναι αυτή η τελευταία της πράξη.
H ανεξακρίβωτη τύχη εκατοντάδων αγνοουμένων συνιστά μια μεγάλη εθνική, αλλά και ηθική εκκρεμότητα τόσο για την Κύπρο όσο και για την Ελλάδα, δήλωσε η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, όπου πραγματοποίησε τα αποκαλυπτήρια στην τελετή των αποκαλυπτηρίων, με την ευκαιρία της Ημέρας Αγνοουμένων της Κύπρου.
Οι συγγενείς των αγνοουμένων σημείωσαν την ανάγκη να συνεχίσουν και να ενταθούν οι προσπάθειες για την ανεύρεση και ταυτοποίηση όλων των αγνοουμένων. Γίνονται επίσης προσπάθειες για καθιέρωση της 29ης Οκτωβρίου ως Ημέρα Αγνοουμένων και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Στην ομιλία της, η κ. Δημητρίου είπε ότι το γεγονός ότι η τύχη «εκατοντάδων ηρώων που αγωνίστηκαν γενναία ενάντια στον Αττίλα παραμένει ακόμη ανεξακρίβωτη συνιστά μια μεγάλη εθνική, αλλά και ηθική εκκρεμότητα τόσο για την Κύπρο όσο και για την Ελλάδα». Αυτή είναι μια εκκρεμότητα, πρόσθεσε, «που οφείλουμε να αποκαταστήσουμε τάχιστα». Είπε ότι η εγκληματική απραξία και προκλητική αδιαφορία της Τουρκίας, που κρατά ερμητικά κλειστά τα κρατικά της αρχεία και παρεμποδίζει τόσα χρόνια τους συγγενείς των αγνοουμένων να αποδώσουν στους δικούς τους ανθρώπους τις δέουσες τιμές, «είναι μια μεγάλη πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε σε διεθνές επίπεδο».
Η κ. Δημητρίου ανέφερε ότι η δράση της κυπριακής πολιτείας, της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ) και των οργανωμένων συνόλων των συγγενών αγνοουμένων συνέβαλε στη διεθνοποίηση του προβλήματος και στην αναγνώρισή του ως εγκλήματος σε βάρος τους. Στόχος, πρόσθεσε, είναι να τεθεί η Τουρκία ενώπιον των ευθυνών της, «ώστε να καμφθεί η παγερή αδιαφορία της». Επίτευγμα στην όλη προσπάθεια, είπε, αποτελεί η έναρξη το 2006 των εργασιών εκταφών τόσο στις ελεύθερες όσο και στις κατεχόμενες περιοχές από τη ΔΕΑ, που οδήγησε στο να έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα «ένας αξιοσημείωτος αριθμός εκταφών εντός των κατοχικών ζωνών, με αποτέλεσμα την ταυτοποίηση και επιστροφή λειψάνων σε συγγενείς».
Ανέφερε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων από τον Απρίλιο του 2010 καθιέρωσε, με ψήφισμά της, την 29η Οκτωβρίου ως Ημέρα Αγνοουμένων για την Κύπρο, καθώς τον Οκτώβριο του 1974 αφέθηκαν ελεύθεροι για τελευταία φορά Ελληνοκύπριοι αιχμάλωτοι και, σημείωσε ότι «θα πρέπει αυτό να εγκαθιδρυθεί επισήμως και από τη Βουλή των Ελλήνων».
Η κ. Δημητρίου είπε ότι η προσπάθεια διεθνοποίησης του ζητήματος πρέπει να είναι συνεχής και συλλογική. Είπε ακόμη οτο η ίδια, προσωπικά, δεν θα πάψει ούτε στιγμή και με κάθε ευκαιρία να θέτει το ζήτημα σε όλες τις συναντήσεις με ομολόγους της, καθώς και με άλλους ξένους αξιωματούχους και διαπιστευμένους πρέσβεις, «με απώτερο στόχο την άσκηση διεθνών πιέσεων στην Τουρκία, μέσω της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης των λαών».
O κ. Φωτίου στον δικό του χαιρετισμό, είπε ότι η καταγραφή των ονομάτων των αγνοουμένων στις πλάκες κάτω από το άγαλμα της Μάνας, «καταδεικνύει, ακριβώς, την έκταση του δράματος που για χρόνια βιώνουν καρτερικά και με αγωνία οι συγγενείς», αλλά και την έκταση και το βάρος των ευθυνών της Τουρκίας για την εκκρεμότητα που υπάρχει ως προς την οριστική επίλυση του προβλήματος.
«Αναμένουμε και ζητούμε», πρόσθεσε, ειδικά από τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και από άλλες ισχυρές χώρες και οργανισμούς, «να αναλάβουν επιτέλους ουσιαστικές πρωτοβουλίες και ενέργειες για να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία».
Σημείωσε ότι 48 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, εξακολουθούν να αγνοούνται «οι μισοί και πλέον συμπατριώτες μας που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των αγνοουμένων μας, ο οποίος κατατέθηκε στη ΔΕΑ». Είπε ότι δεν μηδενίζει το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής, «κάθε άλλο, ωστόσο δεν μπορεί μετά από τόσο μακρύ χρονικό διάστημα να μην συντελείται πλέον η αναγκαία πρόοδος εξαιτίας, ουσιαστικά, των προβλημάτων που δημιουργεί και συντηρεί η τουρκική άρνηση και αδιαλλαξία».
Είπε ακόμη ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η κυβέρνηση, και όλοι είναι Μνημείο της Μάνας με τα ονόματα των αγνοουμένων «συμβολίζει και το ιερό μας χρέος προς τους ιδίους και τις οικογένειες τους να μην αποδειχθούμε κατώτεροι και επιλήσμονες της θυσίας τους, και να αναλώσουμε κάθε ικμάδα των δυνάμεων και των δυνατοτήτων μας προκειμένου να δικαιωθεί ο αγώνας τους και να λάμψει όλη η αλήθεια για την κάθε περίπτωση αγνοουμένου μας ξεχωριστά».μας είμαστε ταγμένοι σε αυτόν τον αγώνα», είπε ο κ. Φωτίου.
Διαβεβαίωσε εκ νέου τις οργανώσεις των συγγενών τόσο της Κύπρου όσου και της Ελλάδας, ότι, παρόλες τις δυσκολίες, «θα παραμείνουμε προσηλωμένοι στο στόχο της διακρίβωσης της τύχης και της τελευταίας περίπτωσης αγνοούμενου μας όπως και στον εντοπισμό και επιστροφή των λειψάνων στις οικογένειες τους των εκατοντάδων πεσόντων που τάφηκαν σε γνωστούς και άγνωστους χώρους στις κατεχόμενες περιοχές.
Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ιωάννης Ανδριανός, που παρέστη στην τελετή ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, διαβεβαίωσε τους συγγενείς και φίλους των αγνοουμένων από Κύπρο και Ελλάδα, που δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί, «ότι το ενδιαφέρον μας παραμένει σταθερό και αμείωτο».
Η Ελλάδα, είπε, είναι αποφασισμένη να συνδράμει έμπρακτα την Κυπριακή Δημοκρατία ώστε αυτή η τραγωδία να έχει επιτέλους τη λύση που αρμόζει.
Σημείωσε ότι πρόκειται για ένα καθαρά ανθρωπιστικό ζήτημα, άρρηκτα συνδεδεμένο με το ιερό δικαίωμα των οικογενειών να γνωρίσουν την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων, «αλλά και ιερό χρέος και υποχρέωσή μας, γι’ αυτό και θα συνεχίσουμε να τονίζουμε ότι εδώ δεν χωρά καμία άλλη συγκυριακή στάθμιση ούτε μπορεί να συνεχιστεί η Τουρκική τακτική της μη παροχής πρόσβασης στα στρατιωτικά της αρχεία, της κωλυσιεργίας και παρεμπόδισης του έργου της ΔΕΑ ως προς τις έρευνες επί του εδάφους».
Η Μαρία Καλμπουρτζή, Πρόεδρος Πανελλήνιας Επιτροπής Γονέων και Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, είπε στη δική της ομιλία ότι 48 χρόνια μετά τον Οκτώβριο του 1974 που αφέθηκαν ελεύθεροι και οι τελευταίοι αιχμάλωτοι από τον τουρκικό στρατό, υπάρχουν ακόμα μητέρες, γυναίκες, αδέλφια, παιδιά, με την φωτογραφία του αγαπημένου τους στο χέρι, όπως τότε το 1974, με την ευχή να δουν τον δικό τους άνθρωπο «να κατεβαίνει από το λεωφορείο της λευτεριάς», ή ελπίζοντας σε κάποιο νέο, μια πληροφορία.
Ανέφερε ότι οι συγγενείς ων αγνοούμενων απαιτούν να αποδοθεί δικαιοσύνη και να τελειώσει η αναμονή του αυτονόητου δικαιώματος στην αλήθεια.
Επιτακτική ανάγκη και υποχρέωση η συλλογή πληροφοριών, είπε, ώστε να καταστεί δυνατή η διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, όπως και η άσκηση πιέσεων προς κάθε κατεύθυνσης ώστε η Τουρκία να αναγκαστεί να συμβάλει ουσιαστικά στην επίλυση του ανθρωπιστικού θέματος.
Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή, συντονίζει με την Βουλή των Ελλήνων, τις κινήσεις για την άμεση καθιέρωση της 29 Οκτωβρίου, κάθε έτους ως την Ημέρα Αγνοουμένων και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο στα πλαίσια του συνεχούς αγώνα για ανάδειξη αυτού του ανθρωπιστικού ζητήματος.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Συγγενών Αδηλώτων, Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, Νίκος Σεργίδης, αναφέρθηκε στον ορατό κίνδυνο οι μισοί αγνοούμενοι «να παραμείνουν εσαεί αγνοούμενοι», λόγω της Τουρκικής αρνητικότητας και κωλυσιεργίας. Αυτό είπε είναι ένα τραγικό ενδεχόμενο «που θα αποτελεί μελανό στίγμα για την διεθνή κοινότητα, αλλά και ντροπή για τον ελληνισμό».
Είπε ότι γνωρίζουν και αναγνωρίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλουν για προώθηση και λύση του προβλήματος οι Κυβερνήσεις και τα Κοινοβούλια Κύπρου και Ελλάδας, όμως, πρόσθεσε, όσο το πρόβλημα παραμένει άλυτο, η προσπάθεια πρέπει να συνεχίζεται και να εντείνεται. «Ας ενώσουμε λαός και πολιτεία τις δυνάμεις σε μια ανανεωμένη προσπάθεια για διακρίβωση της τύχης του κάθε αγνοουμένου», είπε ο κ. Σεργίδης.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τρισάγιο από τον Επίσκοπο Καρπασίας Χριστόφορο. Μετά τα αποκαλυπτήρια των Πλακών έγινε κατάθεση στεφάνων.