ELEVATE YOUR BUSINESS WITH

Limitless customization options & Elementor compatibility let anyone create a beautiful website with Valiance.

Επιστροφή Ελλαδιτών ΗΡΩΩΝ στην πατρώα γη – ΑΘΑΝΑΤΟΙ

ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ… Ένα κεφάλαιο της κυπριακής ιστορίας που αφήνει εδώ και δεκαετίες αναπάντητα ερωτήματα σε εκατοντάδες οικογένειες.

Η ανθρωπιστική τραγωδία που παραμένει για 50 χρόνια μια ανοιχτή πληγή στο Κυπριακό.

Τα ερωτήματα των συγγενών Αγνοουμένων καλούνται εδώ και χρόνια να απαντήσουν τα μέλη της ΔΕΑ, που δίνουν μάχη με το χρόνο για τον εντοπισμό οστών σε κάθε γωνιά της Κύπρου.

Την Παρασκευή 31 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η επιστροφή των οστών 9 Ελλαδιτών Αγνοουμένων και Πεσόντων με τις δέουσες τιμές, όπως συνέβη και στο παρελθόν και όπως αρμόζει στους Ήρωες που πολέμησαν σθεναρά και με περίσσιο θάρρος για την προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην τουρκική εισβολή το «μαύρο» καλοκαίρι του 1974.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνας, παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Γεώργιο Κωστίδη, ως εκπροσώπου και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Δημήτριου Χούπη, τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Δημήτριο-Ελευθέριο Κατάρα ΠΝ και τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Δημοσθένη Γρηγοριάδη.

Η τελετή ξεκίνησε με την απόδοση τιμών και την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης στη μνήμη των 9 Ελλήνων Οπλιτών.

Την Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσώπησε ο Πρέσβης Σταύρος Αυγουστίδης.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε κατά την τελετή:

«Κύριε Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας, κυρίες και κύριοι,

Με αίσθημα συγκίνησης αλλά και εκπλήρωσης του μέγιστου εθνικού χρέους, υποδέχομαι σήμερα εν ονόματι της Κυβέρνησης, αλλά νομίζω και του συνόλου του ελληνικού λαού, τα λείψανα εννέα Ελλήνων στρατιωτικών που έπεσαν το 1974.

Τιμάμε επίσης σήμερα τη μνήμη 6 ακόμη ηρώων, οι οποίοι ενταφιάστηκαν χθες στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας στην Κύπρο.

Η προσπάθεια για την ανεύρεση και την ταυτοποίηση των οστών των νεκρών μας συνεχίζεται επί πέντε δεκαετίες. Και θέλω να απευθυνθώ με σεβασμό στις οικογένειες τους. Οικογένειες που προσέμεναν καρτερικά να ενταφιάσουν τους δικούς τους ανθρώπους, να σταματήσουν να τους θρηνούν σαν «αγνοούμενους», να τους τιμήσουν ως ήρωες, πεσόντες υπέρ Πατρίδος, όπως ακριβώς αρμόζει.

Σημειώνω ότι από το 1974 μέχρι την απόρριψη του «Σχεδίου Ανάν, στις 24 Απριλίου 2004, δεν υπήρξε ενέργεια διάνοιξης τάφων προς ταυτοποίηση νεκρών – αγνοουμένων, παρά την ίδρυση της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, το 1981.

Κύριε Πρέσβη,

Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Κυπριακή Κυβέρνηση για τις προσπάθειές της, αλλά και όλους όσοι εργάσθηκαν για την επιστροφή των ηρώων μας στις οικογένειές τους και στην πατρώα γη.

Η Ελλάδα δεσμεύεται για τη συνέχιση των προσπαθειών ανεύρεσης των ιερών οστών όλων των Πεσόντων Ελλήνων, ώστε να επαναπατρισθούν και να κηδευτούν με όλες τις προβλεπόμενες τιμές. Όπως ακριβώς επιτάσσει η εθνική συνείδηση, όπως ακριβώς επιβάλλει η εθνική παράδοση από τον καιρό του Ομήρου έως σήμερα.

Δεν διαφεύγει από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Πατρίδας μας το μεγάλο μάθημα της Ναυμαχίας των Αργινουσών, όταν οι Αθηναίοι καταδίκασαν σε θάνατο τους νικητές ναυάρχους τους, επειδή στην τρικυμία δεν ανέσυραν τα σώματα των νεκρών τους.

Ο υπέρ Πατρίδος νεκρός είναι για εμάς, για όλους τους Έλληνες, διαχρονικά Ιερός.

Με αυτές τις σκέψεις, χαιρετώ ονομαστικά τους Ήρωες που επιστρέφουν σήμερα στην Πατρίδα:

-Τον Έφεδρο Ανθυπολοχαγό Κωνσταντίνο Τσαγγαλίδη

-Τον Έφεδρο Ανθυπασπιστή Γεώργιο Αναλυτή

-Τον Έφεδρο Ανθυπασπιστή Αναστάσιο Κρατημένο

-Τον Έφεδρο Ανθυπασπιστή Κωνσταντίνο Τσιτιρίδη

-Τον Έφεδρο Ανθυπασπιστή Ιωάννη Ηλιόπουλο

-Τον Έφεδρο Ανθυπασπιστή Παναγιώτη Ηλιόπουλο

-Τον Έφεδρο Ανθυπασπιστή Ηλία Τούλη

-Τον Έφεδρο Ανθυπασπιστή Γεώργιο Μαρτζάκλη

-Τον Έφεδρο Ανθυπασπιστή Αλέξιο – Αλέξανδρο Χριστόπουλο

Όλοι θανόντες εν πολέμω. Θα αναπαυθούν εν ειρήνη στην πατρώα γη, έχοντας επιτελέσει το καθήκον προς την Πατρίδα και τον Ελληνισμό.

Θα ήθελα να σημειώσω ότι όλοι οι νεκροί είναι έφεδροι. Επιβεβαίωση της ιστορικής επιλογής για χιλιετίες του Ελληνισμού. Ασπίδα της Πατρίδας ήταν, είναι, θα είναι ο στρατός των πολιτών της.

Παραδίδουμε σήμερα, οι Ένοπλες Δυνάμεις, τα οστά τους στις οικογένειές τους.

Παραδίδουμε, επίσης, τα ονόματά τους στην κιβωτό της Εθνικής Μνήμης».

Μετά την τελετή θα ακολουθήσει η ταφή των λειψάνων στους τόπους καταγωγής των οπλιτών, από τους συγγενείς σε συνεργασία με τους οικείους Σχηματισμούς.

Μια μέρα νωρίτερα, την Πέμπτη 30 Μαΐου 2024, παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Δημήτριου Χούπη, πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία η τελετή επίσημης παραλαβής των λειψάνων των 15 Ελλήνων οπλιτών.

Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε ο ενταφιασμός των λειψάνων των 6 Ελλήνων οπλιτών, των οποίων οι συγγενείς επέλεξαν η ταφή να πραγματοποιηθεί στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, στη Λευκωσία.

50 χρόνια από το φοβερό έγκλημα της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου, το ανθρωπιστικό ζήτημα των Αγνοουμένων εξακολουθεί να βασανίζει τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Τους συγγενείς των Αγνοουμένων.

Η Πανελλήνια Επιτροπή Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Κυπριακής Τραγωδίας συνεχίζει τον αγώνα της και μέσα από την δική της φωνή, δίνει φωνή στους ίδιους τους Αγνοούμενους βροντοφωνάζοντας ότι τα δικαιώματα τους δεν θα ποδοπατηθούν και δεν θα ξεχαστεί η απουσία τους δουλεύοντας ακόμα πιο εντατικά μέχρι να διακριβωθεί η τύχη και του τελευταίου Αγνοούμενου με πειστικά στοιχεία.

Πηγή βίντεο: Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Write a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *