Πανελλήνια Επιτροπή Γονέων & Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων & Αγνοουμένων Κυπριακής Τραγωδίας

Εκδήλωση για τα γεγονότα της τραγωδίας του ’74

Συζήτηση για το πόρισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων για τον «Φάκελο της Κύπρου» πραγματοποίησε η Επαρχιακή Επιτροπή του ΑΚΕΛ Πάφου, σε μια κατάμεστη αίθουσα στον Πολυχώρο Πολιτισμού «Παλιά Ηλεκτρική». Υποδεχόμενος τους μετέχοντες στη συζήτηση και το πολυπληθές κοινό, ο Επαρχιακός Γραμματέας του κόμματος, Χάρης Κυριακίδης, ανέφερε πως 40 χρόνια μετά το μαύρο Ιούλη του 1974, εξακολουθεί να αποτελεί ιστορική ευθύνη και υποχρέωση, η εγρήγορση για αντιμετώπιση προσπαθειών παραχάραξης της ιστορίας και των γεγονότων που σημάδεψαν τον τόπο μας.

Μιλώντας στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για το Φάκελο της Κύπρου, αναπληρωτής Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, αναφέρθηκε στα πορίσματα της επιτροπής και τις ευθύνες που αναλογούσαν σε όσους ευθύνονταν για το προδοτικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή. Οι ευθύνες του Γεώργιου Γρίβα, τόνισε, είναι ξεκάθαρες από τον καιρό που ήρθε στην Κύπρο, αφού προχώρησε στην εκπόνηση τριών πραξικοπηματικών σχεδίων με στόχο να ανατρέψει τον Μακάριο.

«Είναι γεγονός διασταυρωμένο», είπε, « ότι ήταν σχεδιασμένη από τη Χούντα των Αθηνών η ανατροπή του Μακαρίου. Όλα τα ιστορικά ντοκουμέντα, όσο και αν κάποιοι προσπαθούν να τα αμφισβητήσουν ή να τα αλλοιώσουν, καταμαρτυρούν ότι τόσο το ΝΑΤΟ όσο και η Χούντα, αλλά και ο Γρίβας συνέβαλαν στη μαύρη τραγωδία που έπληξε την Κύπρο».

Ο Νίκος Κλεάνθους, μέλος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής, έκανε λόγο για κατάντημα, προσπάθεια διαστρέβλωσης της Ιστορίας, αλλά και για μια τραγική πραγματικότητα κατά την οποία οι σημερινοί κυβερνώντες έχουν συνειδητά προσπαθήσει να απαξιώσουν τις προσπάθειες των αντιστασιακών δυνάμεων.

Ο Αριστοφάνης Γεωργίου, πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου του ΑΚΕΛ και μέλος της επιτροπής τόνισε πως μέσα από τη μεγάλη και σοβαρή δουλειά που η επιτροπή έκανε, έγινε κατορθωτό να συγκεντρωθούν σημαντικά ιστορικά στοιχεία. 

Ακολούθησε λαμπαδηφορία η οποία πέρασε από ιστορικά σημεία της Αντίστασης στην πόλη της Πάφου, όπως ο Αστυνομικός Σταθμός, η Μητρόπολη και ο Ραδιοφωνικός Σταθμός.

Πηγή: Εφημερίδα “Ο Φιλελεύθερος”  21 Ιουλίου 2014

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.
*
*