Πανελλήνια Επιτροπή Γονέων & Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων & Αγνοουμένων Κυπριακής Τραγωδίας

Η Πανελλήνια Επιτροπή στο 20ό Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων Διασποράς

Τις εργασίες του 20ού Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων της Διασποράς της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ), της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) και της Νεολαίας Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ), φιλοξένησε η Κύπρος, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», στη Λευκωσία, από την Τρίτη 27 έως και την Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019.

Στο πλαίσιο των εργασιών του Συνεδρίου, συμπεριλήφθηκε ενημέρωση των συνέδρων, σε κλειστές συνεδρίες, από τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Χριστοδουλίδη για θέματα εξωτερικής πολιτικής και των τελευταίων εξελίξεων στο Κυπριακό και από τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Γιώργο Λακκοτρύπη για το θέμα των υδρογονανθράκων και της ενεργειακής πολιτικής. Οι σύνεδροι έτυχαν, επίσης, ενημέρωσης από τον Επίτροπο Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου και τον εκπρόσωπο της ελληνοκυπριακής πλευράς στη ΔΕΑ κ. Λεωνίδα Παντελίδη για θέματα των Αγνοουμένων.

[ngg src=”galleries” ids=”3″ display=”basic_thumbnail”]

Περαιτέρω, στο πλαίσιο των εργασιών πραγματοποιήθηκαν: παρουσίαση του Οδηγού Κυπρίων Διασποράς και Επαναπατρισθέντων, παρουσίαση για θέματα επενδυτικών ευκαιριών στην Κύπρο, καθώς και συζήτηση επί του θέματος της ισλαμοποίησης και αλλοίωσης του δημογραφικού χαρακτήρα, της καταστροφής της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς μας στα κατεχόμενα.

Παρούσα στο 20ό Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων Διασποράς ήταν και η Πανελλήνια Επιτροπή Γονέων και Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Κυπριακής Τραγωδίας αποδεχόμενη πρόσκληση του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου.

Η Πανελλήνια Επιτροπή, δια της Προέδρου της κ. Μαρίας Καλμπουρτζή αναφέρθηκε στο μείζον ανθρωπιστικό ζήτημα των Αγνοουμένων και κάλεσε όλους τους αρμόδιους φορείς να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους να επιταχυνθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό για διακρίβωση της τύχης όλων των Αγνοουμένων με πλήρη και πειστικά στοιχεία.

Μάλιστα σε ομιλία που πραγματοποίησε ζήτησε την ευαισθητοποίηση της Διεθνούς Κοινότητας στο πολύχρονο ανθρωπιστικό πρόβλημα αλλά και την άσκηση πίεσης για την συμμόρφωσης της Τουρκίας στις προφανείς υποχρεώσεις της.

Παράλληλα η Πρόεδρος της Επιτροπής έκανε έκκληση διάδοσης του ανθρωπιστικού προβλήματος σε κάθε χώρα της Διασποράς.

Η Πανελλήνια Επιτροπή, στο διάστημα συμμετοχής της στο Συνέδριο είχε επαφές με τους κυρίους:

Αντώνη Διαματάρη(Υφυπουργός Εξωτερικών)

Δημήτρη Συλλούρη (Πρόεδρος Βουλής των Αντιπροσώπων)

Κυριάκο Παπαστυλιανού (Πρόεδρος Ομοσπονδίας Κυπριακών Αμερικανικών Οργανώσεων)

Ευαγόρα Μαυρομάτη (Πρόεδρος Γαλλικής Ομοσπονδίας)

Ανδρέα Παπαευριπίδη (Πρόεδρος Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Απόδημων Κυπρίων -ΠΟΜΑΚ)

Φίλιπ Κρίστοφερ (Πρόεδρος Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα -ΠΣΕΚΑ)

Χρίστο Τούτον (Πρόεδρος Νεολαίας Αποδήμων Κυπρίων -ΝΕΠΟΜΑΚ)

Έχουν περάσει ήδη 45 χρόνια και δεν μπορέσει να χωρέσει ο ανθρώπινος νους την τραγωδία που συνεχίζουν να ζουν οι εκατοντάδες οικογένειες των συγγενών των Αγνοουμένων. Ευχή όλων είναι να τερματιστεί ο πόνος και το σχέδιο δράσης που έχει εκπονηθεί από τις Αρχές της Κύπρου για το θέμα των Aγνοουμένων να επιταχύνει και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να αναλάβουν έντονη διπλωματική δραστηριότητα για το θέμα σε κέντρα λήψης αποφάσεων.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.
*
*