Πανελλήνια Επιτροπή Γονέων & Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων & Αγνοουμένων Κυπριακής Τραγωδίας

Επαναπατρισμός Ελλαδιτών ΗΡΩΩΝ

ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ… Ένα κεφάλαιο της κυπριακής ιστορίας που αφήνει εδώ και δεκαετίες αναπάντητα ερωτήματα σε εκατοντάδες οικογένειες.

Η ανθρωπιστική τραγωδία που παραμένει για 45 χρόνια μια ανοιχτή πληγή στο κυπριακό.

Τα ερωτήματα των συγγενών Αγνοουμένων καλούνται εδώ και χρόνια να απαντήσουν τα μέλη της ΔΕΑ, που δίνουν μάχη με το χρόνο για τον εντοπισμό οστών σε κάθε γωνιά της Κύπρου.

Χθες πραγματοποιήθηκε ο επαναπατρισμός των οστών 6 Ελλαδιτών Αγνοουμένων και Πεσόντων με τις δέουσες τιμές, όπως συνέβη και στο παρελθόν και όπως αρμόζει φυσικά στους ήρωες που πολέμησαν σθεναρά και με περίσσιο θάρρος για την προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην τουρκική εισβολή το «μαύρο» καλοκαίρι του 1974.

Τα οστά συλλέχτηκαν στο ανθρωπολογικό εργαστήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην Έγκωμη και ακολούθησε η παράδοση τους από την Κυπριακή Δημοκρατία στην Ελληνική Δημοκρατία.

Η τελετή παράδοσης πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου με τις πρέπουσες τιμές. Πραγματοποιήθηκε τρισάγιο στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας στον Στρόβολο, παρουσία εκπροσώπων των κυβερνήσεων της Κύπρου και της Ελλάδας ενώ ακολούθως η ΕΛΔΥΚ παρέλαβε τα οστά και τα μετέφερε στην Ελλάδα με στρατιωτικό αεροσκάφος C-130.

Κατά την παράδοση των οστών στην Κύπρο ήταν παρόντες και συγγενείς των Αγνοουμένων και Πεσόντων, οι οποίοι στη συνέχεια συνόδευσαν τα λείψανα των οικείων τους στην Ελλάδα για ανάλογη τελετή υποδοχής.

Δίπλα στους συγγενείς σταθερά και πάντα η Πανελλήνια Επιτροπή που ήταν παρούσα αυτές τις μέρες σε όλη τη διαδικασία του επαναπατρισμού.

Τιμή και δόξα στους Πεσόντες και Αγνοουμένους, από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, υπερασπιζόμενοι την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας!

Τιμή και δόξα στους:

Παπαλαμπρίδη Γεώργιο από τον Παπάγου Αττικής 

Παυλούδη Παύλο από τον Άγιο Νικόλαο Χαλκιδικής

Κατέρο Κωνσταντίνο από τις Κεραμάτες Άρτας

Κούρλιο Κωνσταντίνο από το Άνω Μητρούση Σερρών

Παναγιώτου Βασίλειο από το Πευκόφυτο Καρδίτσας

Ηλία Κωνσταντίνο από το Μαρκόπουλο Αττικής

45 χρόνια από το φοβερό έγκλημα της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου το ανθρωπιστικό πρόβλημα των Αγνοουμένων εξακολουθεί να βασανίζει τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Τους συγγενείς των Αγνοουμένων.

Η Πανελλήνια Επιτροπή Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Κυπριακής Τραγωδίας συνεχίζει τον αγώνα της και μέσα από την δική της φωνή, δίνει φωνή στους ίδιους τους Αγνοούμενους ότι τα δίκαια και τα δικαιώματα τους δεν θα ποδοπατηθούν και πως δεν θα ξεχαστεί η απουσία τους μέχρι να διακριβωθεί η τύχη τους και του τελευταίου Αγνοούμενου με πειστικά στοιχεία.