Πανελλήνια Επιτροπή Γονέων & Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων & Αγνοουμένων Κυπριακής Τραγωδίας

Συναντήσεις με τον απερχόμενο ΠτΔ και λοιπούς φορείς

Αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Επιτροπής Γονέων και Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Κυπριακής Τραγωδίας αποτελούμενη από την Πρόεδρο κα Μαρία Καλμπουρτζή και τον Αντιπρόεδρο κ. Γρηγόρη Ραχωβίτσα βρέθηκε στην Κύπρο, όπου και συναντήθηκε, μαζί με αντιπροσωπεία της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, με τον απερχόμενο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο, στην παρουσία του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου και της Αναπληρώτριας Κυβερνητικής Εκπροσώπου κας Νιόβης Παρισινού. 

Ο κ. Αναστασιάδης έκανε τον απολογισμό της 10ετούς προσπάθειάς του προκειμένου να διακριβωθεί η τύχη των Αγνοουμένων από την τουρκική εισβολή του 1974 και εξέφρασε ικανοποίηση για τη στενή συνεργασία που είχε με τις δυο Επιτροπές προκειμένου να διακριβωθεί ένα από τα σημαντικότερα ανθρωπιστικά θέματα της «μαύρης» τραγωδίας. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στην πρόεδρο της Πανελλήνιας Επιτροπής Γονέων και Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων κα. Μαρία Καλμπουρτζή, σημειώνοντας ότι μπορεί η ίδια να είχε την τύχη ο πατέρας της να ήταν μεταξύ εκείνων που διεγνώσθη η τύχη τους, «δεν έπαψε όμως ποτέ να συμμερίζεται το δράμα των αδερφών εξ Ελλάδος αγνοουμένων και όχι μόνο, γιατί η παρουσία της στην Κύπρο ήταν η έκφραση του ενδιαφέροντος και της αγάπης προς όλους όσους υπέφεραν». 

Από την πλευρά της η Επιτροπή ευχαρίστησε θερμά τον κ. Αναστασιάδη για την προσπάθεια που κατέβαλλε και την ανθρώπινη στάση του στο ευαίσθητο ζήτημα των Αγνοουμένων, παραμένοντας στα χρόνια διακυβέρνησής του κοντά στους συγγενείς. 

Νωρίτερα, προηγήθηκε συνάντηση με τον Επίτροπο Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου στο γραφείο του όπου η Επιτροπή είχε μια παραγωγική συζήτηση ενώ η αντιπροσωπεία ευχαρίστησε θερμά τον κ. Φωτίου για την αμέριστη συμπαράσταση στους συγγενείς και για την πολύτιμη συνεισφορά στη μεγάλη προσπάθεια που διενεργείται για τους Αγνοούμενους. 

Στη συνέχεια, η Επιτροπή συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Γεώργιο όπου είχε την ευκαιρία να τον ενημερώσει για την πορεία των προσπαθειών που καταβάλλονται για την αναζήτηση των Κυπρίων και Ελλαδιτών Αγνοουμένων αλλά και για τις δράσεις που θα ακολουθήσουν άμεσα προκειμένου να ενταθούν οι προσπάθειες και να δυναμώσει ακόμη περισσότερο η φωνή των συγγενών στην Ευρώπη και ανά την υφήλιο για το μείζον ανθρωπιστικό ζήτημα. 

Θέματα που αφορούν τους Αγνοούμενους και τη διακρίβωση της τύχης τους αλλά και την μέγιστη προβολή του ζητήματος των υπερασπιστών της Κυπριακής Δημοκρατίας συζητήθηκαν και στη συνάντηση που ακολούθησε με τον πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο, κ. Ιωάννη Παπαμελετίου. 

Επίσης, η Πανελλήνια Επιτροπή συναντήθηκε με τον κ. Λεωνίδα Παντελίδη, εκπρόσωπο της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους στην Κύπρο, ο οποίος ενημέρωσε για την πορεία τω εργασιών αλλά και τις νέες μεθόδους που πρόκειται να χρησιμοποιήσουν προκειμένου να αυξήσουν τα αποτελέσματα των προσπαθειών τους, λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν από τις πρακτικές του ψευδοκράτους και της Τουρκίας. 

Η προγραμματισμένη συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου δεν πραγματοποιήθηκε, ωστόσο οι δυο πλευρές συμφώνησαν να επικοινωνήσουν άμεσα και να δρομολογήσουν το πεδίο δράσης που θα λειτουργήσουν με μοναδικό γνώμονα την γρήγορη και εις βάθος διερεύνηση της τύχης των υπολοίπων Αγνοουμένων.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.
*
*