Πανελλήνια Επιτροπή Γονέων & Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων & Αγνοουμένων Κυπριακής Τραγωδίας

Η Πανελλήνια Επιτροπή στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο παραμονές της συνόδου της Επιτροπής Υπουργών, 07-09 Μαρτίου 2023, παραβρέθηκε η Επιτροπή μας ενόψει της συζήτησης για το θέμα των Αγνοουμένων της Κύπρου στην σύνοδο των Μονίμων Αντιπροσώπων και τον βαθμό συμμόρφωσης της Τουρκίας στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

Η Πανελλήνια Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων και η Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αγνοουμένων εκπροσωπούμενες από την κα Μαρία Καλμπουρτζή και τον κ. Παναγιώτη Χατζηπαντελή, βρέθηκαν στο Συμβούλιο της Ευρώπης την 1η και 2α Μαρτίου 2023, συναντήθηκαν με τις Μόνιμες Αντιπροσωπείες Ελλάδας και Κύπρου και συζήτησαν με τους πρέσβεις κ.κ. Παναγιώτη Μπεγλίτη και Δημήτρη Χατζηαργυρού, στην παρουσία του κ. Μιχάλη Νάκου και κ. Κώστα Ψευδιώτη, για το θέμα των Αγνοουμένων προσώπων από Ελλάδα και Κύπρο λόγω της τουρκικής εισβολής, τα προβλήματα, τις προοπτικές και την ενημέρωση των λοιπών Μονίμων Αντιπροσώπων για το μεγάλο ανθρωπιστικό θέμα.

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση με στελέχη της Γραμματείας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην οποία μεταφέρθηκαν η ανησυχία, οι επιφυλάξεις και τα προβλήματα των συγγενών των Αγνοουμένων όπως και η επιθυμία διασφάλισης της απρόσκοπτης και διαχρονικής παρακολούθησης από την Γραμματεία, της συμμόρφωσης της Τουρκίας στις αποφάσεις του ΕΔΑΔ και των Ενδιαμέσων Ψηφισμάτων.

Η παρέμβαση ήταν ότι οι συγγενείς προσβλέπουν στην Γραμματεία, τον ρόλο που οφείλει ενεργά να διαδραματίσει για το θέμα των Αγνοουμένων και τον τρόπο της πίεσης προς την Τουρκία για την ανεύρεση των μισών περίπου ατόμων που ακόμη αγνοούνται. Τονίσθηκε ότι η ανεύρεση των ανθρώπων μας είναι ο απόλυτος στόχος των Οργανώσεων που εκπροσωπούμε και όχι μόνο η καταβολή της χρηματικής αποζημίωσης.

Σε αίθουσα του Συμβουλίου τη Ευρώπης ενημερώθηκαν και συζητήθηκε το ανθρωπιστικό θέμα των Αγνοουμένων παρουσία 29 εκπροσώπων κρατών – μελών της Επιτροπής Υπουργών.

Υπήρξαν εναλλάξ τοποθετήσεις των εκπροσώπων της Πανελλήνιας και της Παγκύπριας με αναφορές σε κύρια θέματα – προβλήματα που αντιμετωπίζει διαχρονικά η υπόθεση των Αγνοουμένων και τονίστηκαν τα βασικά προβλήματα που προκύπτουν από την αδιάλλακτη και σταθερή διαχρονικά συμπεριφορά της Τουρκίας μέσα από την βαρύτητα αληθινών υποθέσεων Αγνοουμένων.

Τέλος κατέστη απόλυτα σαφής η προσδοκία των συγγενών για την διαχρονική παρακολούθηση της Τουρκίας από την Επιτροπή μέχρι την εύρεση και του τελευταίου Αγνοούμενου.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.
*
*