Πανελλήνια Επιτροπή Γονέων & Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων & Αγνοουμένων Κυπριακής Τραγωδίας

Ενημέρωση πρεσβειών κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης για τους Αγνοούμενους

Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 4 Μαρτίου, στην Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενημέρωση των Αρχηγών των Διπλωματικών Αποστολών των κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που έχουν ως έδρα την Αθήνα, για τις τελευταίες εξελίξεις επί της πτυχής των Αγνοουμένων. Η ενημέρωση εντάχθηκε στο πλαίσιο εκδηλώσεων μνήμης για τα 50 χρόνια από την τουρκική κατοχή.

Καλωσορίζοντας τους Αρχηγούς των Διπλωματικών Αποστολών, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Σταύρος Αυγουστίδης, αναφέρθηκε στο δράμα που εξακολουθούν να βιώνουν οι συγγενείς των Αγνοουμένων και στο αναφαίρετο δικαίωμά τους να πληροφορηθούν για την τύχη των αγαπημένων τους. 

Στη συνέχεια απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Γονέων και Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων κα Μαρία Καλμπουρτζή και ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων κ. Νίκος Σεργίδης.

Ακολούθως, ο τέως Γενικός Εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κώστας Κληρίδης προέβη σε λεπτομερή παρουσίαση των νομικών πτυχών του ανθρωπιστικού ζητήματος της τύχης των Αγνοουμένων και ενημέρωσε τους Αρχηγούς των Διπλωματικών Αποστολών για τις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία για τη διακρίβωση της τύχης κάθε αγνοούμενου προσώπου.

Στη συνέχεια η κα Μαρία Λεοντίου – Γεωργίου, θυγατέρα αγνοούμενου από την Κύπρο, και, η κα Βασιλική Ζώη, της οποίας ο εξ Ελλάδος θείος της εξακολουθεί να βρίσκεται στο μακρύ κατάλογο των αγνοουμένων, εξιστόρησαν τα προσωπικά τους βιώματα από την μη διαλεύκανση της τύχης των συγγενών τους, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο συνεχιζόμενο δράμα που βιώνουν εδώ και 50 χρόνια.  

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε σχετικό ντοκιμαντέρ, το οποίο ετοιμάστηκε από την Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων. 

Τέλος, ο ποιητής και Καθηγητής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Δημήτρης Χρυσοχόου, ανέγνωσε ποιήματα που έγραψε για την Κύπρο, και αφορούν τόσο στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο, όσο και στο θέμα των αγνοουμένων.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.
*
*