Πανελλήνια Επιτροπή Γονέων & Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων & Αγνοουμένων Κυπριακής Τραγωδίας

Το Χαμένο ντοκιμαντέρ της Μελίνας Μερκούρη στην Κύπρο το 1975

Ένα σπάνιο ντοκουμέντο βρέθηκε, λίγα χρόνια πριν, στο αρχείο της ΕΡΤ.

Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ που είχε κάνει η Μελίνα Μερκούρη στην Κύπρο το 1975.

Η Μερκούρη, ένα χρόνο μετά την εισβολή, ήρθε στην Κύπρο και κατέγραψε την κατάσταση που τότε επικρατούσε στο νησί.

Μίλησε με συζύγους και μητέρες αγνοουμένων, με τον Μακάριο, με τον τότε εκπρόσωπο της ελληνοκυπριακής πλευράς, στις διακοινοτικές συνομιλίες, Γλαύκο Κληρίδη και με μέλη της εθνικής φρουράς.

Η Μελίνα Μερκούρη, κατέγραψε την ομιλία του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, τις μαρτυρίες των Ελληνοκυπρίων στους προσφυγικούς καταυλισμούς, καθώς και σε κεντρικό δρόμο της Λευκωσίας και τη μεγάλη πορεία των γυναικών προς του τάφους των θυμάτων του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974. Τέλος, της είχε παραχωρηθεί από ολλανδικό συνεργείο,υλικό συνεντεύξεων Τουρκοκυπρίων, από την Κερύνεια.

Το ντοκιμαντέρ, το οποίο είχε εξ ολοκλήρου δημιουργήσει η Μελίνα Μερκούρη, χάθηκε αμέσως μετά την παράδοσή του από τη Μερκούρη στην ΕΡΤ, με αποτέλεσμα να μην προβληθεί ποτέ. Ακόμα και όταν η ίδια είχε επιτελέσει υπουργός Πολιτισμού, δεν είχε καταφέρει να εντοπίσει τη δουλειά που τόσο επίμονα έψαχνε.

Το ντοκιμαντέρ εντοπίστηκε, σχεδόν ακέραιο τρία χρόνια μετά το θάνατό της, το 1997, οπότε και προβλήθηκε από τη Δημόσια Ελληνική Τηλεόραση.

Η ΕΡΤ πλέον έχει ψηφιοποιήσει το ιστορικό αρχείο και είναι διαθέσιμο προς το κοινό.

Μπορείτε να το παρακολουθήσετε ολόκληρο εδώ:

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.
*
*