Πανελλήνια Επιτροπή Γονέων & Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων & Αγνοουμένων Κυπριακής Τραγωδίας

Βρέθηκαν 1073 αγνοούμενοι, εξετάστηκαν 871 και παραδόθηκαν 491

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων μέχρι σήμερα έχουν εκταφεί λείψανα 1073 ατόμων, έγιναν ανθρωπολογικές εξετάσεις για 871 από αυτά τα λείψανα που έχουν εκταφεί, έχουν τελειώσει οι διαδικασίες, δηλαδή έχουν ταυτοποιηθεί με την μέθοδο του DNA και παραδόθηκαν στους συγγενείς τους τα λείψανα 491 ατόμων, που αφορούν 305 Ε/κ αγνοούμενους και 61 Ε/κ γνωστούς πεσόντες, 123 Τ/κ αγνοούμενους και δυο Τ/κ πεσόντες.

Τα στοιχεία δόθηκαν σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη από τον Πρόεδρο της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Νίκος Σεργίδης κατά την έναρξη του 29ου Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων 40 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή.

Ο κ. Σεργίδης τόνισε πως είναι απαραίτητο να πεισθούν εκείνοι που κατέχουν και γνωρίζουν στοιχεία για αγνοούμενους να τα γνωστοποιήσουν στην ΔΕΑ, ιδιαίτερα τα στοιχεία και πληροφορίες που υπάρχουν σε επίσημα αρχεία που μέχρι σήμερα δυστυχώς δεν διαβιβάστηκαν στην ΔΕΑ.

“Είναι περισσότερο από βέβαιο και εξακριβωμένο ότι ο τουρκικός στρατός έχει πάρα πολλά στοιχεία που αφορούν ανθρώπους δικούς μας που αγνοούνται, δηλαδή πού τους συνέλαβαν, ανθρώπους που βρήκαν νεκρούς και τους έθαψαν, αυτά τα πράγματα, δυστυχώς, 40 χρόνια μετά, η Τουρκία, δεν τα έχουν δώσει στην ΔΕΑ ή έστω στον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό ή όπου αλλού οι ίδιοι νομίζουν ώστε να διακριβωθεί η τύχη αυτών των ανθρώπων”, είπε ο κ. Σεργίδης.

Αναφέρθηκε, επίσης, στο γεγονός πως δέκα χρόνια μετά την επαναλειτουργία της ΔΕΑ, δυστυχώς οι εργασίες της περιορίζονται μόνο σε εκταφές και προκαλεί απογοήτευση και ανησυχία το ότι η ΔΕΑ δεν μπόρεσε μέχρι σήμερα να αρχίσει την ουσιαστική εξατομικευμένη διερεύνηση κάτι που αποτελεί σοβαρή αδυναμία.

Πηγή: greekreporter.gr

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.
*
*