Πανελλήνια Επιτροπή Γονέων & Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων & Αγνοουμένων Κυπριακής Τραγωδίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 19.05.2014

Το Δ.Σ. και τα μέλη της «Πανελλήνιας Επιτροπής Γονέων και Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Κυπριακής Τραγωδίας»  με ιδιαίτερη ικανοποίηση δέχτηκαν την ιστορική  απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Ε.Δ.Α.Δ.), απόφαση καταδίκης της Τουρκίας και δικαίωσης της Κύπρου.

Στην τελεσίδικη απόφαση του Δικαστηρίου η Τουρκία βρέθηκε ένοχη για σωρεία παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που συντελέστηκαν κατά την διάρκεια της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974, αλλά και μέχρι σήμερα εξαιτίας της συνεχιζόμενης κατοχής του βορείου τμήματος της.

Η βαρυσήμαντη για τα χρονικά του Ε.Δ.Α.Δ. απόφαση του, συνιστά μερική δικαίωση της ηθικής βλάβης που υπέστησαν οι συγγενείς  των αγνοουμένων,  των οποίων τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάστηκαν από τους Τούρκους εισβολείς.

Πολιτικά ερμηνεύεται και ως απόδοση ποινικών ευθυνών στην Τουρκία για την εξαφάνιση των αγνοουμένων, ανοίγοντας τον δρόμο για την ικανοποίηση του αιτήματος να δοθούν πειστικές εξηγήσεις για την τύχη τους.

Η πρωτοφανής σε ύψος επιδίκαση στην Τουρκία αποζημίωσης για βλάβη των συγγενών των αγνοουμένων, είναι η πιο βαριά ποινή που έχει εκδοθεί εναντίον του Τουρκικού κράτους μέχρι σήμερα.

Σε καμία περίπτωση οι αποζημιώσεις δεν μπορούν να διαγράψουν τις συνέπειες και να αποτελέσουν ηθική δικαίωση των συγγενών των αγνοουμένων.

Κυρίαρχη πεποίθηση της Επιτροπής μας είναι, ότι καμία υλική αποζημίωση δεν είναι εφικτό να αποτιμήσει τα 40 χρόνια αδικίας, αγωνίας και πόνου. 

Η απόφαση εμπεριέχει τεράστια πολιτική και ηθική βαρύτητα και επαναφέρει την Τουρκία στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι, εάν η Τουρκία δεν εφαρμόσει την απόφαση του Ε.Δ.Α.Δ., τότε μπορεί να μείνει εκτός διαδικασίας ένταξης της στην Ε.Ε.

Η Τουρκία είναι υπόλογη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και παραμένει βαθειά εκτεθειμένη με την στάση και την συμπεριφορά της, σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η «Πανελλήνια Επιτροπή Γονέων και Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Κυπριακής Τραγωδίας» είναι πεπεισμένη και θεωρεί δεδομένη την λεπτομερή αξιολόγηση και περαιτέρω αξιοποίηση της συγκεκριμένης απόφασης, από το Ελληνικό και το Κυπριακό κράτος.   

Άμεσο και επιτακτικό καθήκον του επίσημου κράτους είναι, να αξιοποιήσουν την απόφαση του Ε.Δ.Α.Δ., εξαντλώντας κάθε μεθοδολογία και καταδικάζοντας την βία, την αδιαλλαξία και τον επεκτατισμό του Τουρκικού κράτους.

Είναι προφανές ότι μια τέτοια απόφαση, ανεξαρτήτως πως θα ενεργήσει η Τουρκία, αποτελεί ένα σημαντικό όπλο στην προώθηση της υπόθεσης μας, για την στοιχειοθετημένη διακρίβωση της τύχης ενός εκάστου αγνοουμένου μας.

Το Δ.Σ. της Επιτροπής

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.
*
*