Πανελλήνια Επιτροπή Γονέων & Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων & Αγνοουμένων Κυπριακής Τραγωδίας

Τύμβος Μακεδονίτισσας – Ομιλία της Προέδρου, Καλμπουρτζή Μαρίας

Εκδήλωση Πανελλήνιας Επιτροπής Αγνοουμένων.

Αξιοσέβαστοι συγγενείς των αγνοουμένων μας,
Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,

Η Πανελλήνια Επιτροπή Αγνοουμένων, χαιρετίζει την παρουσία σας στην  λιτή μας εκδήλωση, μια εκδήλωση τιμής, σεβασμού και μνήμης για τους αγαπημένους μας.
Μαζευτήκαμε σήμερα εδώ, στον εθνικά ιερό χώρο του Τύμβου της Μακεδονίτισσας, σε απόσταση αναπνοής από τα κατεχόμενα χώματα της πατρίδας μας, για να δηλώσουμε την συνεχή παρουσία μας και να βροντοφωνάξουμε σε όλους τους εμπλεκόμενους, πως δεν θα σταματήσουμε να διεκδικούμε το δικαίωμα μας στην αλήθεια, πως δεν θα σταματήσουμε να τους θυμίζουμε, την δική τους υποχρέωση, για την τεκμηριωμένη διακρίβωση της τύχης ενός εκάστου αγνοουμένου μας.

1974-2014
40 χρόνια αγνοούμενοι…
40 χρόνια αγνοημένοι…..
Ποιο δίκαιο μπορεί διεθνώς να καταγράψει την βάρβαρη στέρηση του δικαιώματος στην ελευθερία, την αγάπη, την δημιουργία, την ζωή,.. των εικοσάχρονων παλικαριών μας?
Ποια αλήθεια, πιστευτή δικαιολογία,  μπορεί να καταλαγιάσει την παρατεταμένη αναζήτηση και αγωνία μας?
Πως μπορεί να αποτιμηθεί η σαραντάχρονη απουσία των παιδιών μας, των αδελφών, των πατεράδων μας?

Ποια καταδίκη είναι αρκετή, για να αποζημιώσει τους γονείς που έφυγαν, χωρίς ποτέ να μάθουν για την τύχη του παιδιού τους, με το «γιατί» χαραγμένο στην καρδιά τους? 

Φίλοι μου,
Βρισκόμαστε όλοι εδώ, όχι για να αποδώσουμε ευθύνες.
Για την καταδίκη των υπεύθυνων της δική μας τραγωδίας, τα διεθνή δικαστήρια έχουν βγάλει τις αποφάσεις τους. 
Η ιστορία έχει πάρει θέση και έχει ήδη δείξει, τους προφανείς  ενόχους. 
Σήμερα, δηλώνουμε την επιμονή μας στην αναζήτηση των αλήθειας,  για την διακρίβωση της τύχης των αγαπημένων μας, για το δικαίωμα να θρηνήσουμε την μόνιμη απουσία τους και να κλάψουμε για αυτή την απώλεια.
Σήμερα, απλώνουμε χέρι και ζητάμε ανταπόκριση ευαισθησίας, από τα επίσημα κράτη της Κύπρου και της Ελλάδας.
Διεκδικούμε την μόνιμη υποστήριξη τους…. 
Πιστεύουμε στην συνεχή πολιτική βούληση τους, για την επίλυση του θέματος μας….
Απαιτούμε, την εξάντληση όλων των μεθόδων και τρόπων πίεσης, για την συμμόρφωση των ανέντιμων και αδιάλλακτων συνομιλητών τους.

Εμείς οι συγγενείς των αγνοουμένων δεν έχουμε επιλογή και σαφώς δεν έχουμε χρόνο. Δυστυχώς, ο χρόνος δεν μπορούσε και δεν μπορεί να γίνει σύμμαχος μας…. 

Τα 40 χρόνια είναι για μας και πολλά και λίγα….

Πολλά, για την υπομονή και την φθορά μας, πολλά για το αναποτελεσματικό πέρασμα του…….

Λίγα για την επιμονή και την πίστη στην αναζήτηση, λίγα για την συνέχεια της ηθικής μας υποχρέωσης…..

Είμαστε όλοι υπεύθυνοι και έχουμε ιερή παρακαταθήκη και καθήκον για την αποτελεσματική διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων ανθρώπων μας.
 
Άλλωστε, η σημερινή μας παρουσία, η δυνατότητα να σκεφτόμαστε και να πράττουμε ελεύθερα , να διεκδικούμε και να απαιτούμε, να έχουμε πολιτικά και ανθρώπινα οράματα, οφείλετε στην δική τους θυσία.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας στην σημερινή τελετή «για το έγκαυμα της μνήμης», για την ευαισθησία σας στο τραγικά χρονίζον πρόβλημα μας, για την ανθρώπινη συμπαράσταση σας….

Σας καλούμε να γίνετε οι συμπορευτές μας, για την διάδοση και την συντήρηση της μνήμης, οι ενεργοί σύμμαχοι μας σε ένα δύσκολο και χρόνιο αγώνα…..

Οι οικογένειες των αγνοουμένων δηλώνουμε, για μια ακόμη φορά, πως συνεχίζουμε στην αναζήτηση τρόπων, που θα βοηθήσουν στην τεκμηριωμένη αλήθεια, για την τύχη ενός εκάστου αγνοουμένου, για την τύχη των επί 40 χρόνια ΑΓΝΟΗΜΕΝΩΝ ανθρώπων μας.

Σας ευχαριστώ

Τύμβος  Μακεδονίτισσας,  20.07.2014

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.
*
*