Πανελλήνια Επιτροπή Γονέων & Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων & Αγνοουμένων Κυπριακής Τραγωδίας

“Αγνοούμενοι: στη σκιά της απουσίας τους” στην Κύπρο / 31 Οκτωβρίου – 5 Νοεμβρίου 2018

Η εικαστική έκθεση που άφησε έντονα συναισθήματα συγκίνησης και περισυλλογής στο θεατή ταξιδεύει στην Κύπρο. Όχι για να φέρει πίσω τις μνήμες του «μαύρου» καλοκαιριού του 1974 αλλά για ευαισθητοποιήσει με μοναδικό τρόπο το κοινό και να προβάλλει το θέμα των 1619 ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ και κυρίως την απουσίας τους. Την απουσία, όπου για 44 ολόκληρα χρόνια «σκοτώνει» βουβά τους εκατοντάδες συγγενείς.

Με πρωτοβουλία της Νεολαίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ) και του Προεδρικού Επιτρόπου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Φώτη Φωτίου και σε συνεργασία με την Πανελλήνια Επιτροπή Γονέων και Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Κυπριακής Τραγωδίας και την Σχολή Εικαστικών Τεχνών ARTe πραγματοποιήθηκε εικαστική έκθεση με θέμα τους 1619 ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ από τις 5 Ιουνίου έως και τις 8 Ιουνίου 2018 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Στην διάρκεια του τετραημέρου και για πρώτη φορά στα χρονικά προβλήθηκαν επίσης οι φωτογραφίες και τα ονόματα των 1619 ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ. Η εικαστική έκθεση ήταν υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου και της Α.Ε. τους Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, ενώ η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ΕΡΤ) και το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ) ήταν χορηγοί επικοινωνίας.

Στο πλαίσιο της έκθεσης διοργανώθηκαν και παράλληλες εκδηλώσεις που περιλάμβαναν εκτός από την ημερίδα και την προβολή του ντοκιμαντέρ Αττίλας ’74, που γυρίστηκε στην Κύπρο από τον Μιχάλη Κακογιάννη και αποτελεί την προσωπική του μαρτυρία για την Κυπριακή τραγωδία. 
Λίγους μήνες μετά η εικαστική έκθεση ταξιδεύει στην Κύπρο. 

Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, τιμώντας την Ημέρα Αγνοουμένων, πραγματοποιεί σχετική εκδήλωση την Τετάρτη, 31η Οκτωβρίου 2018, στις 7 μ.μ., στην Πύλη Αμμοχώστου. Η εικαστική έκθεση “Αγνοούμενοι-Στη σκιά της απουσίας τους” θα εκτίθεται μεταξύ άλλων στις τρεις αίθουσες της Πύλης Αμμοχώστου μαζί με:

* έκθεση χαρακτικής “Μνήμες 1974” του εκπαιδευτικού και χαράκτη Στέλιου Στυλιανού,
* βραβευθέντα έργα μαθητών Δημοτικής Εκπαίδευσης στον διαγωνισμό με θέμα τους αγνοουμένους που προκήρυξε το Ίδρυμα “Παγκύπριο Ταμείο Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων” κατά τη σχολική χρονιά 2015-2016,
* έκθεση φωτογραφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων για τους αγνοουμένους.
Οι εκθέσεις θα είναι ανοικτές για το κοινό.
Διάρκεια εκθέσεων: 31 Οκτωβρίου – 5 Νοεμβρίου 2018
Ώρες λειτουργίας: 10.00 – 13.00 και 16.00 – 20.00

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου της Βουλής των Αντιπροσώπων:

Εκδήλωση μνήμης, τιμής και αγώνα για τους αγνοουμένους

Τετάρτη, 31η Οκτωβρίου 2018, 7 μ.μ., Πύλη Αμμοχώστου

Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, τιμώντας την Ημέρα Αγνοουμένων, πραγματοποιεί σχετική εκδήλωση την Τετάρτη, 31η Οκτωβρίου 2018, στις 7 μ.μ., στην Πύλη Αμμοχώστου. Στην εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρης Συλλούρης, η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων-Παθόντων κ. Σκεύη Κούτρα Κουκουμά, ο Επίτροπος Προεδρίας κ. Φώτης Φωτίου, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων κ. Νίκος Σεργίδης και η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Γονέων και Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Κυπριακής Τραγωδίας κ. Μαρία Καλμπουρτζή.

Στις τρεις αίθουσες της Πύλης Αμμοχώστου θα εκτίθενται:
* η εικαστική έκθεση “Αγνοούμενοι – Στη σκιά της απουσίας τους” του Εικαστικού Εργαστηρίου Ζωγραφικής ARTe (Αθήνα),
* η έκθεση χαρακτικής “Μνήμες 1974” του εκπαιδευτικού και χαράκτη Στέλιου Στυλιανού,
* βραβευθέντα έργα μαθητών Δημοτικής Εκπαίδευσης στον διαγωνισμό με θέμα τους αγνοουμένους που προκήρυξε το Ίδρυμα “Παγκύπριο Ταμείο Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων” κατά τη σχολική χρονιά 2015-2016,
* έκθεση φωτογραφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων για τους αγνοουμένους.
Οι εκθέσεις θα είναι ανοικτές για το κοινό.
Διάρκεια εκθέσεων: 31 Οκτωβρίου – 5 Νοεμβρίου 2018
Ώρες λειτουργίας: 10.00 – 13.00 και 16.00 – 20.00

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.
*
*