Πανελλήνια Επιτροπή Γονέων & Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων & Αγνοουμένων Κυπριακής Τραγωδίας

Ο Δήμος Φυλής τίμησε τη μνήμη των τεσσάρων δημοτών του – θυμάτων της Κυπριακής τραγωδίας

Τίμησε, το απόγευμα της Τετάρτης 26 Ιουνίου 2019, τη μνήμη των τεσσάρων δημοτών του που θυσιάστηκαν για την υπεράσπιση της Κύπρου, τον Ιούλιο του 1974, ο Δήμος Φυλής: Του ανθυποσμηναγού Στέλιου Κλαπάκη, του Ανθυπασπιστή Νίκου Κρητικού, του Δεκανέα Δημήτρη Θανόπουλου και του Στρατιώτη Γιάννη Ηλιόπουλου.

Η εκδήλωση άρχισε με την καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση την οποία τέλεσαν όλοι οι ιερείς του Ζεφυρίου και ακολούθησαν οι ομιλίες.

«Βρεθήκαμε εδώ για να γονατίσουμε ευλαβικά, μπροστά στην προτομή του υποσμηναγού Κλαπάκη, στο μνημείο που συμβολίζει την αυταπάρνηση και τον ηρωισμό των τεσσάρων συνδημοτών μας. Να ξαναζήσουμε το δράμα των οικογενειών τους. Να ανανεώσουμε την υπόσχεση που δώσαμε στον εαυτό μας ότι δεν θα ξεχάσουμε την μαρτυρική Μεγαλόνησο. Μα πάνω απ’ όλα για να διδαχτούμε από το παρελθόν αν θέλουμε να εξασφαλίσουμε το μέλλον της πατρίδας», τόνισε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς.

Ο Δήμος Φυλής δεν ξεχνά, τόνισε στη σύντομη ομιλία του ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας Κυριάκος Κενεβέζος και πρόσθεσε ότι οι οικογένειες των πεσόντων και των αγνοουμένων έζησαν και ζουν το δικό τους μαρτύριο. «Όσοι από εμάς δεν θρήνησαν θύματα ζήσαμε τη συλλογική απώλεια. Οι οικογένειες των ανθρώπων που χάθηκαν βίωσαν, επιπλέον και την απώλεια των αγαπημένων τους προσώπων. Ο Πρέσβης επεσήμανε ότι σήμερα, σαράντα πέντε χρόνια μετά την Τουρκική απόβαση στην Κύπρο, η Κυπριακή Δημοκρατία, παρόλο που όπως είπε, απολαμβάνει μια κολοβή δημοκρατία, είναι μια ανεξάρτητη χώρα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αγωνίζεται για την επανένωση της Κύπρου, αλλά και για να προστατέψει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, μέσα από έντονη διπλωματική δραστηριότητα και διεθνείς συνεργασίες με ισχυρούς εταίρους. «Για να αναγκάζεται η Τουρκία να παρανομεί και να παραβαίνει το Διεθνές Δίκαιο σημαίνει ότι κάτι κάνουμε καλά», επεσήμανε και κατέληξε ότι αυτή η προσπάθεια δεν θα μπορούσε να ευοδωθεί χωρίς τη στήριξη της Ελλάδας. «Ανεξάρτητα από το κόμμα βρίσκεται στην κυβέρνηση, η Ελλάδα βρίσκεται, διαχρονικά, στο πλευρό της Κύπρου» κατέληξε ο Πρέσβης.

Τη συνέπεια του Δήμου Φυλής απέναντι στην Κύπρο και στους δημότες του που θυσιάστηκαν για την ελευθερία της εκθείασε η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων Μαρία Καλμπουρτζή, η οποία καυτηρίασε τη στάση της Πολιτείας που δεν έχει οργανώσει παρόμοια εκδήλωση μνήμης. Το μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Αγωνιστών Κύπρου 1974 Χρήστος Κοτρόπουλος ευχήθηκε να μην θρηνήσουμε ξανά θύματα σε πόλεμο. Θυμήθηκε επίσης να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στον εκλιπόντα Διοικητή της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) Παναγιώτη Σταυρουλόπουλο. «Χάρη σε αυτόν σώθηκε ένα μεγάλο μέρος της δύναμης της ΕΛΔΥΚ και υπήρξε για μας πατέρας τόσο στο στρατό, όσο και μετά από αυτόν. Παρά ταύτα η Πολιτεία δεν τον θεώρησε ικανό να γίνει ανώτατος αξιωματικός», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η εκδήλωση μνήμης ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων από τους ιερείς, τον Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Βουλευτή Γιώργο Πάντζα, το Δήμαρχο Φυλής, τον Αντιδήμαρχο Ζεφυρίου, τον εκπρόσωπο των Ενόπλων Δυνάμεων Λοχαγό (ΕΜ) Ευάγγελο Θαλασσινό, και τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων Κύπρου Μαρία Καλμπουρτζή, του Πανελληνίου Συνδέσμου Πολεμιστών Αγωνιστών Κύπρου 64-67-74 Αλέξανδρο Μηλιώνη, του Πανελληνίου Συλλόγου Οικογενειών Πεσόντων Αεροπόρων Μαρία Παναγυφτοπούλου και του Συνδέσμου Αγωνιστών Κύπρου 1974 Ιωάννη Καρούση, καθώς και από τους συγγενείς των τεσσάρων θυμάτων της Κυπριακής τραγωδίας.

Τιμές απέδωσαν άγημα της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Υποστήριξης Στρατού (ΑΣΔΥΣ) και η Φιλαρμονική του Δήμου Φυλής.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.
*
*