Πανελλήνια Επιτροπή Γονέων & Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων & Αγνοουμένων Κυπριακής Τραγωδίας

Συνέντευξη Τύπου στην ΕΣΗΕΑ για το Συνέδριο της 10ης Δεκεμβρίου

Το γραφείο του Επιτρόπου της Προεδρίας της Κυπριακής Κυβέρνησης, η Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και η Πανελλήνια Επιτροπή Γονέων και Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων της Κυπριακής Τραγωδίας διοργανώνουν Συνέδριο στην Αθήνα για να αναδειχθεί το ζήτημα των Αγνοουμένων στην Κύπρο.

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο Ίδρυμα ΜιχάληςΚακογιάννης, υπό την αιγίδα της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη με τη συμμετοχή Συνέδρων.

Όλοι οι συγγενείς και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να παρακολουθήσουν το Συνέδριο μέσα από τον επίσημο λογαριασμό youtube του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, δωρεάν και χωρίς κάποια άλλη διαδικασία, λόγω της υγειονομικής κατάστασης στη χώρα. Για να συνδεθείτε πατήστε ΕΔΩ

Χθες (30/11) πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα “Γεώργιος Καραντζάς” στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ η Συνέντευξη Τύπου εν όψει του Συνεδρίου.

Ο Επίτροπος Προεδρίας της Κυπριακής Κυβέρνησης κ. Φώτης Φωτίου απευθύνοντας χαιρετισμό στη Συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε στους στόχους του Συνεδρίου και την πολυετή προσπάθεια για την επίλυση του μείζονος ανθρωπιστικού ζητήματος.

“Όσα χρόνια και αν περάσουν δεν εγκαταλείπουμε τις προσπάθειες μας και συνεχίζουμε την διευκρίνηση της τύχης μέχρι και του τελευταίου αγνοούμενου και την αποκατάσταση και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τις οικογένειες τους” ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Φωτίου ενώ χαρακτήρισε «απαράδεκτη, απάνθρωπη αλλά και αφύσικη κατάσταση το θέμα των Αγνοουμένων».

“Το όραμα για ένα κόσμο στον οποίο θα επικρατούσε ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ολοένα φθίνει και απομακρύνεται . Οι διακηρύξεις και αποφάσεις των διεθνών των οργανισμών που τάχθηκαν θεματοφύλακες του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παραμένουν γράμμα κενό” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Νίκος Σεργίδης, Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, εκ των συνδιοργανωτών του Συνεδρίου της 10ης Δεκεμβρίου.

Στη Συνέντευξη Τύπου μίλησε και η κυρία Μαρία Καλμπουρτζή, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Γονέων και Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Κυπριακής Τραγωδίας που αναφέρθηκε στα προβλήματα που δημιούργησε και η εκδήλωση της πανδημίας στην ταυτοποίηση Αγνοουμένων από την κυπριακή τραγωδία.

Όπως ανέφερε σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Κυπριακής Δημοκρατίας δυστυχώς μέχρι σήμερα έχουν ταυτοποιηθεί περίπου 780 άτομα, σχεδόν οι μισοί από τον αρχικό αριθμό.

Στόχοι του Συνεδρίου είναι:

  • Να αναδειχθεί το θέμα των Αγνοουμένων ως μια κατάφωρη παραβίαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
  • Να αναδειχθούν οι παθογένειες που υπάρχουν στο διεθνές στερέωμα και η αναποτελεσματικότητα του Συστήματος ως προς την επίλυση τέτοιων σοβαρών ανθρωπιστικών θεμάτων, ενός μείζονος ανθρωπιστικού ζητήματος.
  • Να αναζητηθούν τρόποι αντιμετώπισης των παθογενειών και πως θα προστατευτούν τα ανθρώπινα δικαιώματα στην πράξη.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.
*
*