Πανελλήνια Επιτροπή Γονέων & Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων & Αγνοουμένων Κυπριακής Τραγωδίας

Η Πανελλήνια Επιτροπή στην Κύπρο για τις εκδηλώσεις μνήμης από την τουρκική εισβολή 

Τον Ιούλιο, κάθε χρόνο, έρχονται στη μνήμη μας οι πιο πρόσφατες “μαύρες” σελίδες της ελληνικής ιστορίας που γράφτηκαν στην Κύπρο το 1974 και με πολλά ερωτήματα να παραμένουν αναπάντητα.  

Στις 20 Ιουλίου 1974, σαράντα περίπου χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες εισέβαλαν παράνομα και κατά παράβαση του καταστατικού χάρτη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στις βόρειες ακτές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η απόβαση των Τουρκικών στρατευμάτων που ολοκληρώθηκε σε δύο φάσεις, με ένα μήνα σχεδόν διαφορά η πρώτη από τη δεύτερη, είχε ως αποτέλεσμα την παράνομη κατοχή του 37% της Κυπριακής Δημοκρατίας. Περίπου 200.000 εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους, έγιναν πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα, οι νεκροί έφτασαν τους 4.000 και 1.619 δηλώθηκαν Αγνοούμενοι.  

Σχεδόν μισό αιώνα μετά τον Αττίλα και η Τουρκία συνεχίζει να καταπατά το βόρειο μέρος του νησιού ενώ εκατοντάδες συγγενείς συνεχίζουμε να αναζητούμε την τύχη των Αγνοουμένων μας, των αγαπημένων μας προσώπων, των δικών μας ανθρώπων.  

Η Κύπρος τίμησε και φέτος όλους όσοι υπερασπίστηκαν την εδαφική ακεραιότητα της εναντίον του Τούρκου εισβολέα το 1974. Οι σειρήνες ήχησαν το πρωί της Πέμπτης (20/7), στις 05.30 το πρωί, 49η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Όπως γίνεται τα τελευταία 49 χρόνια τέτοια ώρα, που ο τουρκικός στρατός αποβιβάστηκε στις ακτές της Κερύνειας, πέντε ημέρες μετά το πραξικόπημα της Χούντας των Αθηνών.  

Σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου διοργανώθηκαν εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τους πεσόντες και δεήσεις για διακρίβωση της τύχης των Αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας.  

Παρούσα για μια ακόμη φορά και η Πανελλήνια Επιτροπή Γονέων και Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Κυπριακής Τραγωδίας, η οποία μαζί με δεκάδες συγγενείς από την Ελλάδα, απέδωσε την προβλεπόμενη τιμή στους πεσόντες Ήρωες που έπεσαν στο πεδίο της μάχης ενώ συμμετείχε και στις δεήσεις για διακρίβωση της τύχης των Αγνοουμένων, που υπερασπίστηκαν με θάρρος και τόλμη την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.  

Η Πανελλήνια Επιτροπή Γονέων και Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Κυπριακής Τραγωδίας βρέθηκε:  

 • Στην επιμνημόσυνη Δέηση στο Μνημείο Πεσόντων Τεθωρακισμένων στο Στρδο’Στ. Στυλιανίδη» έδρα της ΧΧ ΤΘΤ  
 • Στην επιμνημόσυνη Δέηση στο Ηρώο της ΕΛΔΥΚ στη Μαλούντα  
 • Στην επιμνημόσυνη Δέηση στο Φ. «ΚΟΛΟΚΑΣΙΔΗ» 
 • Στην δέηση για την ανεύρεση των Αγνοουμένων και Τρισάγιο για τους Πεσόντες κατά την Τουρκική Εισβολή στο «ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ» στα Πυργά 
 • Στην επιμνημόσυνη Δέηση στον Τύμβο Μακεδονίτισσας  
 • Στο Μνημόσυνο Πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα  
 • Στην επιμνημόσυνη Δέηση Πεσόντων και Αγνοουμένων Πυροβολικού παρά το εκκλησάκι Αγίας Βαρβάρας στην Αγλαντζιά  
 • Στην επιμνημόσυνη Δέηση στο Ηρώο Πεσόντων Καταδρομέων, στο Στρατόπεδο «ΣΤΕΛΙΟΥ ΜΑΥΡΟΜΑΤΗ» 
 • Στην επιμνημόσυνη Δέηση στο Άλσος ΕΛΔΥK στη Λάρνακα 
 • Και στην Επετειακή εκδήλωση που πραγματοποίησε στο Προεδρικό Μέγαρο η Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

  Παράλληλα τα μέλη του ΔΣ της Επιτροπής είχαν κατ΄ιδίαν συναντήσεις με φορείς και αξιωματούχους της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.
*
*